МОЗ планує запустити трансплантацію в Україні з наступного року

Дата: 18 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров’я планує запустити систему трансплантації в лютому 2020 року.

Про це в інтерв’ю “Українській правді” розповіла очільниця відомства Зоряна Скалецька

Наразі, за її словами, у міністерстві йде активна робота над реєстром трансплантації та внесенням необхідних поправок до профільного закону. 

“Необхідно внести до закону кілька технічних змін, які дають нам можливість легше працювати.  Друге – реєстр (для трансплантації. – Ред). Над ним активно працює команда з діджиталізації, яка допомагає зрозуміти його готовність. Можливості будемо оцінювати в кінці листопада і тоді скажемо, чи потрібен нам ще якийсь час, чи ми можемо впоратись”, – розповіла міністерка. 

Скалецька назвала “амбітною історією” план з підготовки запуску трансплантації за чотири місяці. Вона також зазначила, що наразі йдуть перемовини, щодо запуску системи в Київському регіоні з 1 січня “в промисловому масштабі”.

“Зібрали інформацію, скільки тут є необхідного обладнання. Дуже багато немає”, – повідомила вона.

Нагадаємо, що наприкінці грудня минулого року уряд затвердив порядок, за яким з 1 січня 2019 року повнолітні українці можуть давати письмову згоду на донорство органів після смерті. Кожен може письмово затвердити своє бажання чи небажання стати донором або призначити уповноважену особу, яка зможе прийняти це рішення за нього після його смерті. 

Відомо, що щороку МОЗ виділяє кошти на проведення операцій з трансплантації за кордоном, у 2018-му сума сягнула 653 мільйонів гривень. Найчастіше українці їздять за новими органами до сусідньої Білорусі. ZMINA докладно розповідала про те, з якими проблемами стикаються українці, що потребують трансплантації органів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter