Московський суд призупинив видворення журналіста Алі Феруза в Узбекистан

Дата: 08 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

Московський міський суд призупинив рішення Басманного суду про видворення кореспондента “Нової газети” Алі Феруза через рішення Європейського суду з прав людини. Однак до остаточного рішення ЄСПЛ суд постановив утримувати Феруза в СУВСІГе.

Про це повідомляє “Нова газета”.

За даними видання, суд на прохання адвоката Феруза Філіпа Шишова долучив кілька рішень про відмову в наданні притулку на території Росії, а також переклад рішення ЄСПЛ і лист “Нової газети” про те, що Нурматов є цінним співробітником і документ про те, що він отримує стипендію.

Суд також задовольнив клопотання про допит матері Феруза Зої Нурматової.

Під час виступу в залі суду Нурматова розповіла, що у неї було 10 дітей, але залишилося п’ятеро. На питання судді про те, чи всі діти Нурматової мають російське громадянство, вона відповіла ствердно.

Нурматова також уточнила, що Алі жив з нею і сім’єю до 10 класу, після чого поїхав в Узбекистан здобувати середню освіту.

Нагадаємо, 1 серпня Алі Феруза зупинила поліція по дорозі до “Нової газети” – незалежного ЗМІ, в якому він працює кореспондентом. Він був доставлений у відділення, а пізніше в Московський Басманний суд, який заслухав його справу пізно ввечері. Суддя постановив, що Алі Феруз буде примусово депортований з Росії до Узбекистану. Журналіста взяли під варту в залі судового засідання і повезли в СУВСІГ – в’язницю для іноземців, яких висилають.

За словами адвоката журналіста Данила Хаймовича, Алі Феруз після рішення суду про його видворення вчинив спробу самогубства, він намагався ручкою пошкодити вени.

Алі Феруз народився в Росії і там провів дитинство. Він переїхав до Узбекистану у віці 17 років і став громадянином Узбекистану.

Він втік з Узбекистану в 2009 році після того, як його затримали та катували співробітники служби національної безпеки Узбекистану, які намагалися змусити його бути їх секретним інформатором.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає, щоб Росія негайно скасувала своє рішення про депортацію до Узбекистану шукача притулку Худоберді Нурматова, відомого під журналістським псевдонімом Алі Феруз.

“Алі Феруз є одночасно відкритим геєм, правозахисником і кореспондентом незалежної “Нової газети”. Ця комбінація може бути смертельною для того, кого збираються депортувати в Узбекистан, де “содомія” – це злочин, а тортури є звичайною практикою”, – відзначили в організації.

4 серпня Європейський суд з прав людини наклав тимчасову заборону на видворення в Узбекистан Худоберді Нурматова до винесення рішення за його скаргою в цьому суді.

DW з посиланням на джерело в німецьких дипломатичних колах повідомила, що в Німеччині готові прийняти журналіста “Нової газети”. У Німеччині журналісту можуть надати підтримку і надати роботу. Однак все це буде можливим, якщо Росія дасть йому можливість виїхати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter