Мобільні українці зможуть легко змінювати місце голосування – ЦВК

Дата: 06 Грудня 2019
A+ A- Підписатися
2 грудня Центральна виборча комісія затвердила Порядок тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси.
 
 
 
Відповідно до порядку, виборці отримують можливість подавати заяви про тимчасову зміну голосування в режимі онлайн. Служба розпорядника Державного реєстру виборців має розробити та впровадити відповідний електронний сервіс.
 
Окрім того, відтепер під час виборів президента України виборці матимуть можливість змінювати місце голосування відразу на два тури, отримувати посвідчення про зміну в електронній формі на вказану адресу електронної пошти тощо.
 
За словами голови комісії Олега Діденка, порядок розробили за участю представників громадськості та експертного середовища. Раніше Центр прав людини ZMINA надсилав рекомендації ЦВК для напрацювання цієї постанови.

Можливість виборця змінити місце голосування онлайн збільшить рівень участі в загальнодержавних виборах. У цьому переконана виконавча директорка Громадського холдингу “Група впливу” Тетяна Дурнєва

Вона пояснила, що під час президентської та парламентської виборчих кампаній 2019 року її громадська організація, яка захищає права переселенців, отримувала багато звернень від виборців, які не могли отримати доступ до виборів.

Здебільшого проблеми виникали у людей, які не мають зареєстрованого місця проживання. За даними Державного реєстру виборців, станом на 30 листопада таких громадян понад 1 мільйон.

Зокрема, з такими проблемами стикалися студенти, які переїхали з тимчасово окупованих територій та після завершення навчання знялися з реєстрації в гуртожитку. Вони вибувають з Реєстру виборців та не мають виборчої адреси, тому що повернути “донецьку” прописку неможливо.

Окрім цього, до “Групи впливу” також зверталися переселенці з інвалідністю. Їм для зміни місця голосування потрібно було особисто подавати заяви у відділ ведення Державного реєстру виборців, що було складно. Тепер же маломобільні люди можуть подати заяву через уповноважену особу за довіреністю або онлайн.

Експерти сподіваються, що зміна місця голосування через електронний сервіс на сайті ЦВК з використанням електронного підпису зменшить черги у відділах ведення Державного реєстру виборців.

“Ще одна позитивна зміна, про яку просили громадські організації, – можливість подати заяву про зміну місця голосування одразу на два тури виборів. Ті, хто двічі проходив цю процедуру під час виборів президента у 2019 році, оцінять таку новацію”, – додала Тетяна Дурнєва.

Нагадаємо, у березні цього року експерти заявили, що держава не створює умов  повною мірою, щоб максимальна кількість українців виконала свій обов’язок, проголосувавши на виборах. Як проміжний спосіб вирішення проблем експерти рекомендують ухвалити законопроєкт №6240 і, зрештою, реформу інституту реєстрації місця проживання.

У липні Центру прав людини ZMINA вдалося виграти судову справу на користь Григорія Тоболіна, який понад три роки не має реєстрації місця проживання. Раніше чоловік уже намагався відстояти своє виборче право, але невдало. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter