Митна служба ігнорує рішення, яке скасовує обмеження для кримчан під час вивозу майна на материк

Дата: 26 Червня 2017
A+ A- Підписатися

Митна служба України ігнорує рішення суду про незаконність пункту першого постанови Кабміну № 1035, яка обмежує для кримчан вивезення на материк особистих речей.

Про це правозахисники з Української Гельсінської спілки з прав людини повідомили на прес-конференції в Українському кризовому медіацентрі.

Правозахисники нагадали, що згадана постанова, яка діє з початку 2016 року, мала на меті обмежити торгівлю з окупованим півостровом. Але також вона мала обмеження, які спричинили порушення прав звичайних людей на евакуацію з Криму свого майна та права власності внутрішньо переміщених осіб, перешкоджаючи їх адаптації на материку.

“Фактично тисячі кримчан вимушені були залишатися на окупованій території виключно через те, що не могли евакуювати своє майно з окупованих територій”, — зазначила юристка УГСПЛ Дар’я Свиридова.

Юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Юлія Лісова, яка виступила позивачем у справі щодо оскарження постанови КМУ № 1035, звернула увагу, що постанова порушувала не лише майнові права, вона також торкалась таких, закріплених в Конституції прав, як вільне переміщення та вибір місця проживання. Також йшлося про право на недискримінацію. Адвокат відмітила, що суд у своєму рішенні також посилався на практику Європейського суду з прав людини, якій суперечила постанова Кабміну.

Водночас, за словами Дар’ї Свиридової, навіть після судового рішення про неправомірність обмежень працівники митної служби продовжують чинити перепони громадянам, які перетинають адмінкордон з особистими речами.

За її словами, митники просто ігнорують рішення суду, вказуючи на те, що вони не чули про відповідне рішення, або що у їхніх інструкціях нічого про такі зміни не сказано.

За ці дії чиновники можуть понести кримінальну відповідальність.

Свиридова припускає, що причина ігнорування рішення суду може критися, зокрема, й у корупційних схемах, які вигідні працівникам митниці.

Дар’я Свиридова радить громадянам у разі відмови в перевезенні особистих речей через КПВВ з Кримом вимагати її в письмовому вигляді та звертатись до спеціалізованої приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Херсоні, яка надає кримчанам безоплатну правову допомогу.

Як відомо,Апеляційний адміністративний суд Києва скасував та визнав нечинним пункт 1 постанови Кабінету Міністрів України № 1035, за яким кримчанам заборонялось вивозити з Криму особисті речі за винятком обмеженого переліку.

У грудні 2016 року в Одеському апеляційному адміністративному суді було виграно справу щодо заборони ввезення переселенцями з Кримського півострову особистих речей, які не входять до списку. Але визнання незаконності дії заборони стосувалося лише одного конкретного позивача.

І у 2017 році кримчани продовжували стикатися із дією заборони. Зокрема, резонансу набув випадок, коли студент майже дві доби намагався провезти свої особисті речі через український пункт пропуску на адмінкордоні з Кримом.  Йшлося про б/у мікрохвильовку, б/у кавоварку, б/у аерогриль, б/у тостер, б/у перфоратор та б/у дриль.

9 лютого 9 правозахисних та громадських організацій звернулись до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням ініціювати внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України №1035, яка визначає перелік особистого майна, дозволеного для провезення через пункти пропуску на адміністративному кордоні з Кримом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter