Указ Путіна про примусове відчуження кримської землі є посиленням тиску на українців – Мінреінтеграції

Дата: 20 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Мінреінтеграції розглядає спробу поширення указу Путіна від 9 січня 2011 року на Крим і Севастополь через шість років після анексії як посилення тиску російської влади на громадян.

Про це йдеться в заяві міністерства. 

У відомстві вважають, що на цій підставі можуть початися спроби вилучити майно у всіх, хто не згоден з російськими порядками. Зокрема, за інформацією МінТОТ, це може стати засобом додаткового тиску на представників кримськотатарського народу, щоб заблокувати акції солідарності та пам’яті жертв примусової депортації.

“(Такі дії. – Ред.) фактично є експропріацією, яка заборонена міжнародними договорами з РФ. Також це є порушенням положень Конвенції про захист прав людини та основних свобод на мирне володіння власністю. Всі ці порушення відчиняють двері для звернення до відповідних судових інститутів, до Європейського суду з прав людини про порушення РФ норм міжнародного гуманітарного права. Кожна особа, яка спробує примусово вилучати власність громадян України, має пам’ятати, що за це доведеться відповідати персонально, – це правила цивілізованого світу”, – повідомив віцепрем’єр-міністр України Олексій Резніков.

Олексій Резніков

Він закликав усіх громадян України в тимчасово окупованому Криму чинити спротив свавіллю з боку окупаційної влади. Окрім цього, він просить громадян повідомляти про спроби вилучення земельних ділянок.

“Усі випадки порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях будуть зафіксовані й стануть основою для реагування відповідних державних органів”, – наголосив Резніков.

Нагадаємо, 24 березня Володимир Путін підписав указ, яким розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть перебувати у власності “іноземців” та “зарубіжних юридичних осіб”. До переліку територій, на які накладаються обмеження, потрапили 19 із 25 муніципальних утворень Криму, зокрема Євпаторія, Керч, Ялта і Судак, а також вісім із 12 муніципалітетів Севастополя.

Заборона на володіння землею не поширюється на Сімферополь, Джанкой, Красноперекопськ, Білогірський, Красногвардійський і Первомайський райони.

За даними формування, що називає себе “Державним комітетом з державної реєстрації та кадастру Республіки Крим”, громадянам України належать 9 747 земельних ділянок на “прикордонних територіях Росії”. Їхні власники зобов’язані будуть продати їх росіянам або російським компаніям. В іншому разі вони можуть бути викуплені Росією.

Також формування назвало серед власників земельних ділянок на півострові громадян 55 країн, зокрема НімеччиниБілорусіВірменіїКазахстануМолдови та Узбекистану.  

Як відомо, Прокуратура Автономної Республіки Крим розслідує дію земельного указу Володимира Путіна в Криму. У представництві президента України в АРК назвали “воєнним злочином” указ Путіна щодо землі в Криму. 

Громадська приймальня УГСПЛ в Криму заявила про готовність надавати консультації та правову допомогу таким громадянам України.  

Окрім цього, правозахисники Регіонального центру з прав людини закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують такий воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова. Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді (МКС) в Гаазі.

Голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров вважає, що указ Путіна з приводу права власності на землю в анексованому Криму стане “черговою катастрофою” для кримськотатарського народу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter