Міносвіти закликає звільнити “за аморальну поведінку” викладачів, які їздили на “конференцію” в Крим

Дата: 29 Липня 2016
A+ A- Підписатися

У Міністерстві освіти й науки закликали Службу безпеки України і Генеральну прокуратуру України дати належну правову оцінку діям працівників кількох українських вишів, що взяли участь у так званій “міжнародній конференції” щодо російської мови в окупованому Криму.

Таку заяву МОН оприлюднило 27 липня, передає Радіо свобода.

“Міністерство нагадує міжнародній і українській науковій спільноті про те, що будь-які контакти з “університетами” та “інститутами” на території окупованого Криму, будь-яка участь у “конференціях” та інших “заходах”, які там проводяться, витлумачується російським керівництвом як визнання “російської належності” окупованого півострова. Допустити реалізації цих планів агресора ми не маємо права”, – заявили в МОН.

Міністерство також нагадало про моральну відповідальність науково-педагогічних працівників. При цьому, йдеться в заяві, відповідно до чинного законодавства, діяльність вищих навчальних закладів провадиться на засадах автономії та самоврядування, і звільнити чи прийняти на роботу має право лише керівник вишу.

Тому “міністерство очікує від учених рад ВНЗ принципової оцінки дій працівників, які де-факто стали на бік країни-агресора, підтримали антиукраїнську резолюцію “наукового заходу” і відтак утратили моральне право навчати й виховувати молоде покоління українських фахівців”.

Також у МОН наголосили, що жоден з українських науковців не перебував на згаданій “конференції” як представник свого університету.

“Київський Національний педагогічний університет ім. Драгоманова та Дніпропетровський Національний університет засудили вчинки своїх працівників, які, до того ж, з’їздили до Криму, не оформлюючи ні відгулів, ні відпустки, що є порушенням трудового законодавства, за яке передбачене звільнення з роботи. Із Запоріжжя МОН отримало відповідь, що лише один викладач Запорізького державного університету відвідував вказаний захід у Криму, перебуваючи у відпустці. Водночас низка інших запорізьких викладачів, чиї прізвища було згадано в повідомленнях ЗМІ, за наданою інформацією, участі в “конференції” не брали“, – зазначено в заяві.

Раніше засоби інформації повідомляли, що в окупованій Ялті в заході з назвою “10-а міжнародна науково-практична конференція “Російська мова в полікультурному світі” 8–11 липня брали участь працівники кількох вишів із материкової України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter