Мін’юст вважає, що право підсудних на участь у судах забезпечується через відеоконференцію

Дата: 19 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції України та Консультативна місія Європейського союзу мають розбіжності щодо того чи виконаний захід Плану дій Нацстратегії з прав людини про участь засуджених або підсудних у судових процесах.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, йдеться про захід 7.11 Плану дій Нацстратегії.

Захід зумовило рішення Конституційного Суду України у 2012 році. Він вказав, що держава гарантує громадянину України, людині без громадянства або іноземцю рівні права на захист прав і свобод у судовому порядку. При цьому гарантується участь людини у розгляді своєї справи у визначеному процесуальним законом порядку у судах усіх юрисдикцій, спеціалізацій та інстанцій. Гарантія розповсюджується також й на засуджених, які відбувають покарання. 

“Зараз вже внесли законом зміни у процесуальні кодекси положення, які надають можливість участі цим особам у судовому засіданні у режимі відеоконференції”, — розповів Сергій Якима, головний спеціаліст Управління з питань правосуддя Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки.  

Представник Консультативної місії ЄС Вадим Човган зауважив, що у заході йдеться не про відеоконференцію, а про особисту участь людини у судовому засіданні. 

“Є рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), де вказується, що в окремих справах засуджений повинен мати можливість викласти свою думку у суді. Наприклад, як це було у справі “Карпенко проти Росії”, яка стосувалась позбавлення батьківських прав”, — відреагував Вадим Човган. Він також вказує, що про це йдеться також у справах ЄСПЛ “Ковальов проти Росії”, “Хужин та інші проти Росії”, “Шильбергз проти Росії”, “Артьомов проти Росії” та “Роман Карасьов проти Росії”.    

Нагадаємо, Національна стратегія у сфері прав людини — це системний документ, покликаний інтегрувати цінності прав людини в різні сфери державної політики. Це в цілому має покращити становище з правами людини в Україні. Документ затвердив президент України Петро Порошенко своїм указом від 25 серпня 2015 року №501/2015. 

Раніше колишня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська нагадала, що безвізовий режим з країнами ЄС залежить, зокрема, й від стану дотримання прав людини в Україні. 

Центр інформації про права людини для Правового простору

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter