Мін’юст хоче створити наглядову раду БПД: над чим працюватиме новий орган?

Дата: 06 Лютого 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції презентувало концепцію Наглядової ради Координаційного центру з надання правової допомоги, яка, зокрема, має слідкувати за забезпеченням рівного доступу до правосуддя всіх українців.

Про це повідомляє прес-служба Координаційного центру з надання правової допомоги.

Незалежний від уряду орган – наглядову або консультативну раду системи безоплатної правової допомоги – мають більшість західних країн, зокрема членів Ради Європи, США, Канади. Концепцію української наглядової ради чиновникам допомагали створювати експерти з уряду Канади та Офісу Ради Європи в Україні.

Діяльність наглядової ради спрямується на забезпечення рівного доступу до правосуддя всіх громадян, що, за словами чиновників, має підвищити рівень довіри українців до системи БПД. Також рада здійснюватиме нагляд за діяльністю системи безоплатної правової допомоги, готуватиме подання щодо призначення та звільнення керівника Координаційного центру, заслуховуватиме щорічний звіт щодо функціонування системи БПД, зокрема фінансовий, а також виявлятиме та оцінюватиме політичні, фінансові та інші ризики.

До нового органу входитимуть дев’ять осіб з різних сфер, які працюватимуть на громадських засадах. Членів наглядової ради обиратиме на конкурсній основі комісія на строк п’ять років, а до складу самої комісії входитимуть представники міжнародних партнерів системи БПД.

За словами очільника Мін’юсту Павла Петренка, задля реалізації концепції наглядової ради до Верховної Ради та Кабміну скоро внесуть низку законодавчих ініціатив.

Нагадаємо, що досі багато українців не намагаються захищати свої права в суді. Результати дослідження, яке соціологи проводили минулого року, показало, що 32% громадян на намагалися вирішувати свої правові проблеми, коли вони виникали. Водночас більшість із них (60%) не робили цього, оскільки не вірили в перспективність цієї справи. Досі основним джерелом допомоги в опитаних українців залишаються родичі, друзі та знайомі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter