Міграційна служба втретє намагається видворити у Білорусь волонтерку, яка допомагає українським військовим

Дата: 09 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Державна міграційна служба (ДМС) втретє намагається видворити з України громадянку Білорусі Іннесу Лабанович, яка просить статус біженки. Жінці загрожує кримінальне переслідування на батьківщині. 

Про це Центр інформації про права людини повідомив її адвокат Олексій Скорбач

За його словами, жінка працювала менеджеркою у фірмі, яка фінансувала опозиційні рухи та партії в Білорусі. Іннесі Лабанович білоруська влада інкримінує незаконну підприємницьку діяльність, та її адвокат називає звинувачення абсурдним, бо його клієнтка була найманою працівницею, а не підприємцем. 

Коли Іннесу Лабанович у 2010 році у Сумах затримали на прохання Інтерполу, прокуратура Сумської області відмовила в екстрадиції через те, що в українському законодавстві немає такого злочину. Натомість ДМС це не завадило на судових засіданнях проводити аналогію злочину з українським законодавством.

“У своєму рішенні ДМС написала, оскільки в українському законодавстві відсутній злочин, який інкримінує Іннесі Лабанович Білорусь, то ми бачимо інший склад злочину – незаконні валютні операції. А це тяжкий злочин. Але це – нісенітниця. ДМС не може встановлювати аналогію права. Таке обґрунтування “розвіяли” студенти-юристи Києво-Могилянської академій та співробітник Острозької академії. За Кримінальним кодексом покарання можливе лише за конкретний склад злочину, а аналогія права в Україні заборонена з 2007 року”, – пояснює Олексій Скорбач. 

“Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що встановлення підстав для порушення кримінальної справи та наявності у діянні особи ознак злочину не належить до компетенції відповідача, бо він не наділений владними процесуальними функціями. Відтак, ДМС України не є належним органом, що може робити висновки про кримінально-правову кваліфікацію дій позивача та ймовірність притягнення її до відповідальності”, – йдеться у рішенні Харківського апеляційного адмінсуду.

У вересні минулого року Харківський апеляційний адмінсуд констатував, що Державна міграційна служба формально прийняла рішення про відмову у статусі біженця. Служба не перевіряла викладені Іннесою Лабанович факти про загрози на батьківщини та не надсилала самостійно запити до Міноборони чи СБУ. 

Олексій Скорбач зауважує, що Іннеса Лабанович підтримувала Євромайдан, зокрема, надаючи притулок у своєму помешканні іншим активістам Революції Гідності. Міграційна служба під час судового засідання стверджувала, що Іннеса Лабанович була не досить активною під час протестів Євромайдану. 

“На що одна із суддів не витримала і сказала: “Надайте мені шкалу, за якою треба вимірювати активність участі у протестах”, – розповідає Олексій Скорбач. 

Окрім того, жінка, не зважаючи на можливе видворення до Білорусі, усе одно працює на волонтерських засадах у військовому госпіталі в Ірпіні. Через це їй також загрожує у Білорусі кримінальне переслідування за статтею “найманство”. 

“Розширення поняття “найманство” у кримінальному законодавстві Білорусі дають спецслужбам та судам можливість широко трактувати визначення цього терміну. А його застосування до людей, які не отримують за це платню, прямо вказують на волонтерів та добровольців-іноземців, які приймають участь у збройному конфлікті на сході України”, – пояснює Олексій Скорбач. Натомість у Державній міграційній службі на судових засіданнях стверджували, що через волонтерство під час Євромайдану та у військовому госпіталі жінці не загрожує кримінальна справа на батьківщині. 

За словами адвоката, безперервне волонтерство жінки відзначають волонтери у Ірпінському військовому госпіталі. А народні депутати, зокрема, Григорій Немиря, Дмитро Тимчук, та громадські організації “Центр громадянських свобод”, “Медійна ініціатива за права людини” надіслали до Міграційної служби свої листи-підтримки. 

Патріарх Київський та всієї Русі-України Філарет відзначив волонтерку медаллю “За жертовність та любов до України” 

Іннеса Лабанович вважає, що після повернення до Білорусі вона може представляти цінність для КДБ, адже вона є носієм певної інформації, повідомленої їй військовослужбовцями під час роботи у шпиталі.

Харківський апеляційний адмінсуд зобов’язав Управління ДМС України в Сумській області повторно розглянути заяву Іннеси Лабанович про визнання її біженкою. Та відомство втретє відмовило жінці у статусі. Наразі її захист очікує її справу від міграційної служби з новим обґрунтуванням відмови. 

Судове засідання у справі Іннеси Лабанович відбудеться в Сумському окружному адмінсуді 18 травня о 10.00 за адресою: м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 159. Справу слухатиме суддя Олександр Соп’яненко.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter