“Ми здивовані, що вони записали та зберегли такий ролик”: адвокатка, яка оприлюднила відео тортур у колонії, розповіла деталі

Дата: 23 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Юристка Ірина Бірюкова, яка покинула Росію після публікації відео тортур у ярославській колонії, і її колеги не розуміють, чому силовики зробили та зберегли 10-хвилинний ролик, де знущаються над ув’язненим Євгеном Макаровим.

Про це вона повідомила в інтерв’ю російському виданню Meduza.

Ірина Бірюкова

Бірюкова відмовилась розповісти, як саме плівка потрапила до її рук, проте розказала про деталі оприлюднення.

“Взагалі за правилами і відповідно до закону вони повинні носити відеореєстратори в колонії на нагрудній кишені і записувати все, що відбувається. У більшості випадків вони нічого не записують, а якщо запис і ведеться, то вони його не зберігають. Коли у них запитують відео, вони посилаються на те, що відеореєстратор не працював. Ми самі дуже здивовані, що такий відеоролик вони записали і зберегли. Або вони самовпевнені, або не дуже розумні, або подумали, що раз така кількість колег бере участь у цьому неподобстві, то вони один одного покриють і запис нікуди не може витекти”, – зауважила вона.

Також вона підкреслила, що вирішила опублікувати ролик одразу після перегляду. При цьому ув’язнений Євген Макаров, якого силовики піддавали тортурам, дав згоду на це.

“Було зрозуміло, що одна я просто з цим не впораюсь. Зрозуміла, що розповісти про це відео оперативникам – це як вовкам принести вівцю. Під вівцею я розумію саме відео… Востаннє я спілкувалася з ним (Євгеном Макаровим – ред.) незадовго до того. Ми все обговорили, і він дав згоду на публікацію. Він дуже зрадів, що відео збереглося, і попросив тільки про те, щоб ми швидше його опублікували”, – розповіла вона.

Бірюкова повідомила, що Слідчий комітет заарештував вісьмох, а не шістьох винних у катуванні в колонії.

“Я думаю, справа в тому, що після офіційного оголошення про затримання вони повинні вирішувати питання з арештом, тобто будуть заарештовувати чи ні. Якщо Слідчий комітет каже, що збирається їх заарештовувати, то вони повинні виходити в суд. Суд фізично не зможе розглянути 12 справ за день. Тому вони зараз дають таку дозовану інформацію про арешти”, – вважає юристка.

Також адвокатка розповіла, що не хотіла покидати Росію, але вирішила зробити це після спілкування з колегами.

“Справа в тому, що безпека моєї сім’ї, співробітників фонду “Громадський вердикт” і журналістів “Нової газети” вимагала цього. Тому я з сім’єю виїхала з Росії ввечері наступного дня після публікації цього відео. Безпосередньо мені, звісно, ніхто не погрожував. Всі ж розуміють, що це було б уже занадто. Але моє джерело в Ярославській області, з яким я працюю вже рік і яке жодного разу не дезінформувало мене, повідомило, що співробітники, які брали участь у побитті, і навіть частина інших співробітників колонії говорили про намір мститися”, – зауважила жінка.

Нагадаємо, що 20 липня “Новая газета” опублікувала відео катувань у виправній колонії Ярославської області. Запис отримали адвокати фонду “Громадський вердикт” з реєстратора, який за російськими законами мають носити співробітники Федеральної служби виконання покарань. 

На записі зафіксували катування Євгена Макарова, яке відбувалося 29 червня минулого року. За свідченнями ув’язненого, так його “виховували” за неввічливе спілкування зі співробітниками колонії. 

Пізніше фонд “Громадський вердикт” повідомив, що юристка, яка оприлюднила ролик, покинула Росію через погрози. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter