“Ми все бачимо”: У Києві під посольством Білорусі активісти вимагали звільнити затриманих

Дата: 26 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Увечері 26 березня близько 200 людей прийшли під посольство Білорусі у Києві з акцією протесту.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини

Протестуючі закликали білоруську владу, зокрема, звільнити затриманих під час акцій протесту по всій Білорусі

“Ми звертаємося до міжнародних організацій. Ми не маємо жодних ілюзій стосовно природи режиму в Білорусі. Але ми вимагаємо від міжнародних організацій реакції, насамперед від ОБСЄ: продовження дії Московського механізму стосовно Білорусі та перенесення сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ, яка має відбутись у Мінську в липні цього року. Засідання міжнародних організацій, які декларують відданість правам людини, не можуть відбуватись у столицях, де брутально розганяють мирні демонстрації”, – переконана голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук. Зі зверненням правозахисних організацій можна ознайомитися за цим посиланням

Нагадаємо, у суботу 25 березня у Мінську протестували близько півтори тисячі людей проти “Декрету про дармоїдів”. Він зобов’язує непрацюючих платити спеціальний збір у розмірі близько 200 євро. Під дію цього документу потрапляють соціально незахищені групи населення: молоді матері, люди з хронічними захворюваннями, сільські жителі, які ведуть натуральне господарство, солдати-строковики. 

Білоруські правоохоронці затримали кількасот із протестуючих 25 березня.

Влада затримувала лідерів, активістів політичних партій, громадських організацій, правозахисників, блогерів, журналістів незалежних ЗМІ та звичайних громадян. Активісти зауважують, що влада вдалася до найгірших репресивних практик: свавільні затримання, масові адміністративні арешти, обшуки в офісах демократичних сил і приватних приміщеннях, великі штрафи.

Учасники акції в Києві тримали прапори Білорусі та вигукували гасла: “Ми все бачимо!”, “Де Статкевич?”, “Живе Беларусь!”. Вони також співали пісні. 

На плакатах були, зокрема, надписи “Наша солідарність сильніша за ваші репресії”, “Верым, можам, переможам”, “Супротив – це права людини”.  

Опозиційні активісти в Білорусі кажуть, що вже два дні не можуть зв’язатися із лідером опозиційного білоруського протесту Миколою Статкевичем.

Такі ж акції протесту відбулись, зокрема, у Харкові, Львові, Вінниці, Кропивницькому, Ужгороді, Житомирі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter