Мешканці Донеччини через сайт можуть дізнатись, які безкоштовні ліки є для них в лікарнях

Дата: 14 Червня 2017
A+ A- Підписатися

Мешканці Донецької області  через сайт eliky.in.ua можуть отримати інформацію про наявність ліків, закуплених за державний кошт, у всіх медичних закладах регіону.

Про це під час презентації платформи “Є Ліки” 13 червня повідомили представники Донецької ОДА, Програми розвитку ООН та Благодійного Фонду “Пацієнти України”.

Наразі, на сайті “Є Ліки” вже відображається інформація щодо 111 з 135 лікувальних закладів Донецької  області.

“97% українців оплачують ліки з власної кишені. Сьогодні Донецька область зробила великий крок назустріч пацієнтам – відкрила інформацію про залишки ліків у лікарнях і приєдналася до ресурсу “Є Ліки”. Завдяки сайту та мобільному додатку “Є Ліки” кожен пацієнт може перевірити інформацію про наявність ліків у своїй лікарні всього за декілька хвилин. Ці препарати закуплені за кошти державного та місцевого бюджету і пацієнти можуть їх отримати безкоштовно за призначенням лікаря”, – зазначає Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ “Пацієнти України”.

Учасники презентації відзначили, що відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров’я №509 від 2 червня 2016 року усі обласні департаменти охорони здоров’я зобов’язані оприлюднювати інформацію про залишки ліків у лікарняних установах. Але до запуску проекту “Є Ліки” перевірити цю інформацію було складно. Наразі до ресурсу eliky.in.ua підключено Рівненську, Одеську, Хмельницьку та Запорізьку області, а також частково лікарні Чернівецької, Чернігівської, Волинської, Закарпатської, Запорізької, Луганської, Тернопільської областей та м. Києва. На інтерактивній мапі платформи “Є ліки” відображено інформацію, що надається ресурсом “Доступні ліки” щодо Івано-Франківській, Львівській, Херсонській, та Полтавській області. Уже близько 20 областей України надають інформацію щодо доступних для пацієнтів ліків у лікарнях.

На сайті “Є Ліки” також вказано телефон гарячої лінії, куди громадяни можуть звернутися, якщо їм не видають безкоштовні ліки. Для зручності користування розроблено мобільний додаток для платформ Android та iOS. З метою інформування мешканців Донеччини у кожній лікарні буде розміщено плакати та інформаційні листівки.

Інформація про залишки ліків оновлюється щотижня, а кожна лікарня отримує персональну сторінку на сайті для зручного вивантаження даних. Крім того, довідник лікарських засобів синхронізовано з Державним реєстром лікарських засобів, що унеможливлює виникнення помилок у назвах та характеристиках лікарських засобів, – запевняють розробники сайту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter