Мер Одеси виштовхав журналіста, щоб покинути брифінг після суду

Дата: 04 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Мер Одеси Геннадій Труханов на брифінгу після судового засідання відштовхнув кореспондента Радіо Свобода, щоб не відповідати на його запитання. Журналіста Михайла Штекеля відтягали охоронці. 

Про це повідомляє Національна спілка журналістів України (НСЖУ) у своєму періодичному дайджесті. 

Подія сталася 27 грудня 2018 року після засідання суду, в межах якого Труханова й інших посадових осіб обвинувачують у привласненні 185 мільйонів гривень з одеського міського бюджету. 

Мер Одеси Геннадій Труханов

Після закінчення засідання, де колегія суддів визначалась із порядком слухання справи, міський голова Одеси Геннадій Труханов давав традиційний брифінг для ЗМІ. Коли запитання міському голові почав ставити кореспондент Радіо Свобода Михайло Штекель, політик наблизився до нього і, не вислухавши запитання, заявив, “що вже закінчив”.

Коли кореспондент намагався все ж таки поставити запитання, його відтягнули в бік невідомі особи. Як повідомляє Радіо Свобода, деякі з них часто супроводжують міського голову на ці судові засідання. Після цього до місця інциденту приїхали правоохоронці. Вони вивільнили журналіста з рук невідомих осіб. Останні казали, що той нібито хоче побитися з міським головою.

Очільник НСЖУ Сергій Томіленко назвав штовханину хамством. На думку адвоката, правозахисника і секретаря НСЖУ Валерія Макєєва, в цьому випадку йдеться про перешкоджання законній діяльності журналіста. 

“Обставини такого перешкоджання зафіксовані на відео журналіста Радіо Свобода Михайла Штекеля. Окремої оцінки, на думку правозахисника, заслуговують сумнівні дії представників державних правоохоронних органів, які також не вжили належних заходів на захист журналіста, навіть навпаки – “своїми діями сприяли перешкоджанню виконанню журналістом своїх службових обов’язків”, – заявив Валерій Макєєв.

Одеська поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1. ст. 171 Кримінального кодексу України, повідомила “Детектору медіа” начальниця прес-служби Головного управління Нацполіції в Одеській області Любов Гордієвська.

Нагадаємо, райсуд Одеси почав розглядати докази обвинувачення у справі мера Одеси Геннадія Труханова і групи посадовців, відомої як справа заводу “Краян”. За даними слідства, мер Одеси Труханов спільно з іншими посадовцями організували придбання будівлі заводу “Краян” за завищеною ціною – 185 млн гривень. Водночас встановлено, що її ринкова ціна становила 92 млн гривень, а незадовго до придбання мерією будівлі “Краяна” об’єкт нерухомості було придбано за 11,5 млн гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter