Майже половина українців вважає, що заради миру на Донбасі можна піти на компроміси – опитування

Дата: 09 Липня 2019
A+ A- Підписатися

49% опитаних українців вважає, що заради миру на Донбасі владі України варто погоджуватися на компроміси, але не на всі.

Такі дані дослідження “Пошуки шляхів відновлення суверенітету України над окупованим Донбасом: стан громадської думки напередодні парламентських виборів”, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва. 

Соціологи з 13 по 20 червня 2019 року опитали в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей, 2017 людей. Отримані результати показують, що військове врегулювання конфлікту на Донбасі є непопулярною ідеєю серед українців: таку думку підтримують лише 17% населення, а найбільше прихильників силового варіанту серед мешканців заходу (28%) та центру (16%) і значно менше на півдні (8%) та сході (13%). Пропозицію щодо введення миротворчих сил ООН на окуповані території загалом підтримують 55,5% населення України, не підтримують – 25%, а 20% свого ставлення не визначили. 

Водночас мирне врегулювання конфлікту є популярним в усіх регіонах країни: у Центральному (51%), Східному (50%), Південному (48%), Західному (44%).

Серед компромісів, які обговорюються в публічному просторі та передбачені Мінськими домовленостями, найменш прийнятними для українців в усіх регіонах є проведення виборів на умовах бойовиків (неприйнятно для 66% опитаних, прийнятно для 13%), повна амністія всіх учасників бойових дій проти українських військ (неприйнятно –  61%, прийнятно – 15%), формування силових органів ОРДЛО лише з місцевих представників (неприйнятно – 58%, прийнятно – 18%).

“Переважно неприйнятними є для населення України й внесення змін до Конституції щодо надання російській мові статусу державної мови  (неприйнятно – 54%, прийнятно – 30%), згода на особливі політичні та економічні відносини тимчасово непідконтрольних територій з Росією (неприйнятно – 53%, прийнятно – 23%), ухвалення закону про нейтральний та позаблоковий статус України (неприйнятно – 48%, прийнятно – 29%)”, – розповіли експерти. 

Прихильники різних політичних партій бачать врегулювання конфлікту на Донбасі по-різному

Порівну розділилися думки (41% підтримує та не підтримує таку ініціативу) щодо проведення переговорів з лідерами проросійських бойовиків на Донбасі. Водночас найбільше підтримують проведення таких переговорів на сході (для 54% це прийнятно, для 33% – ні) і на півдні (відповідно 68 і 20%). 

Неоднозначним назвали експерти й ставлення українців до припинення торговельної блокади з так званими “Л/ДНР”.

“Таку пропозицію вважають прийнятною 34% українців, неприйнятною – 43%. Проте в регіонах думки діляться: припинення торговельної блокади вважають прийнятним 52% на півдні (неприйнятним – 22%) та 47% на сході (36% – неприйнятним). А от на заході ставлення до цієї пропозиції різко негативне: лише 15% вважають таку пропозицію прийнятною, а 54% – ні, переважає негативне ставлення й у Центральному регіоні (прийнятно – 32%, неприйнятно – 48%)”, – розповіли вони.

Щодо політичного майбутнього окупованого Донбасу, то більшість (54%) респондентів бачать повернення цих територій на довоєнних умовах, 17% бажають, щоб ці території повернулися до України, але отримали більше незалежності від Києва, проте автономію в складі України підтримують лише 12% українців, причому навіть на сході прихильників такої ідеї лише 23%.   

“Слід наголосити, що незалежність цих територій чи приєднання їх до Росії підтримують лише 4%, найбільше – на сході, але це лише 8%”, – кажуть соціологи.

У межах дослідження соціологи дізналися думки щодо вищезгаданих питань серед виборців різних політичних партій. Виявилось, що “мир за будь-яку ціну” не підтримується виборцями жодної з партій: лише 10% людей, що підтримують партію “Голос”,  та 7% прихильників “Європейської солідарності” назвали такий варіант прийнятним. Найбільше такий шлях підтримують виборці партії “Опозиційна платформа – За життя”, проте, як зазначили експерти, й виборці цієї партії переважно вважають, що “задля миру слід іти на компроміси, але не на всі” (44%). 

Не готові йти на компроміси, які обговорюються в публічному просторі та передбачені Мінськими домовленостями, виборці переважної більшості партій, окрім “Опозиційної платформи”, що вважають прийнятним проведення прямих переговорів з керівниками “ДНР” та “ЛНР” (75%), проте неприйнятними для них залишаються, як і для решти виборців, проведення місцевих виборів у “ДНР” та “ЛНР” на умовах, які вимагають бойовики (не прийнятно для 45%, прийнятно для 30%), формування  місцевої поліції, судів та прокуратури в ОРДЛО винятково з місцевих представників (не прийнятно – 46%, прийнятно – 30%) та повна амністія для всіх учасників бойових дій проти українських воїнів (неприйнятно для 43%, прийнятно для 30%)”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter