Майже половина опитаних матерів не задоволені організацію дистанційного навчання в Україні

Дата: 19 Травня 2020
A+ A- Підписатися

40% опитаних жінок, які мають дітей шкільного віку, не задоволені ефективністю дистанційної шкільної освіти. З них 24% назвали таку освіту скоріше неефективною, а 16% – вкрай неефективною.

Про це свідчать результати онлайн-опитування “Жінки в умовах пандемії та їхні потреби”, проведеного Центром прав людини ZMINA за підтримки Українського жіночого фонду.

Під час опитування, участь в якому взяли 976 українок, 40,6% респонденток вказали, що мають дітей шкільного віку, які в умовах карантину знаходяться на дистанційному навчанні.

Третина (29%) жінок з дітьми шкільного віку переважно задоволені ефективністю дистанційної освіти. Зокрема скоріш ефективною вважають дитячу освіту під час карантину 20% матерів, а цілком ефективною – 9 % матерів.

Також майже третина (31%) матерів школярів не змогли визначитися зі своєю оцінкою і обрали варіант “важко відповісти”.

При цьому приблизно чверть опитаних жінок (25%) повідомила, що їхні діти не мали уроків через онлайн-платформи ((ZOOM, Skype тощо) з жодного предмету, діти третини респонденток (31%) мали такі уроки лише з окремих предметів.

Водночас у дітей 40% респонденток з дітьми шкільного віку навчання за допомогою онлайн інструментів було організовано з більшості предметів або майже з усіх.

 

Але лише 3,7% опитаних жінок зазначили, що не мають проблем в організації дистанційної освіти і що їхні діти вчаться самостійно.

Найпоширенішими труднощами для матерів стали необхідність самостійно організовувати навчання (стежити за розкладом, за виконанням дитиною завдань тощо), а також труднощі з поясненням складного матеріалу (21.2%) та мотивацією школярів навчатися вдома (20.6%).

7% учасниць опитування також повідомили, що мали технічні труднощі під час роботи з онлайн-платформами, 6% – говорили про брак комп’ютерної техніки чи особистого простору для навчання дитини, та 3,8% – про брак технічних можливостей, наприклад низьку швидкість інтернет-з’єднання.

У відкритих відповідях жінки так описують свої труднощі пов’язані з онлайн-навчанням.

“Дитина навчається в 2 класі, до карантину повністю весь процес навчання успішно відбувався в школі (уроки + домашні завдання в групі подовженого дня), а зараз я маю допомагати з підключенням до онлайн уроків, нагадувати про них, контролювати виконання домашніх завдань, тощо. Найголовніше, що це відбувається під час мого робочого дня”.

“Дитина відмовляється вчитися, чи будь що робити. 5 годин істерик і 3 вправи на 8 речень були написані за 20 хвилин».

“Окрім роботи з 9 до 18, я також готую їжу для всіх членів сім’ї, щодня дбаю про чистоту оселі. Крім цього, я щоденно приділяю увагу організації навчання дитини – 3-класниці, від вчительки отримуємо лише список номерів, вправ і сторінок, які треба опрацювати протягом тижня. Оскільки за програмою є нові теми, я сама мушу їх пояснювати дитині і працювати над помилками і прогалинами, які є при вивченні матеріалу”.

Як відомо, в Україні з 12 березня в усіх навчальних закладах та дитячих садках введений карантин через епідемію коронавірусу. Школярі більше двох місяців мали навчатись дистанційно. Міністерство освіти рекомендувало педагогам організувати процес онлайн-навчання з огляду на можливості шкіл та учнів. Зокрема були запропоновані для синхронного режиму оцінювання тести на платформах Googleclassroom, Naurok, Moodle, для усних форм контролю та диктантів – Skype, Zoom.

Для асинхронного режиму оцінювання, за рекомендацією МОН, учні могли виконувати письмові роботи в текстових редакторах (Word тощо) або в зошитах та надсилати вчителю файли з виконаними завданнями електронною поштою, в один із месенджерів (Viber, WhatsApp, Facebook тощо), писати диктанти з використанням аудіо- або відеозаписів, створених та надісланих учителем. Також була пропозиція, аби учні знімали на відео або записували аудіо усних відповідей та надсилали файли вчителю засобами електронного зв’язку.

З 6 квітня для учнів 5–11-х класів стартував проєкт “Всеукраїнська школа онлайн” – уроки з 11 предметів за чітким розкладом транслюють українські телеканали та ютуб-канал Міністерства освіти і науки. А з 28 квітня на численні прохання батьків та вчителів аналогічні уроки на телебаченні та ютубі запровадили для учнів 1-4 класів. Уроки з чотирьох предметів (української мови, математики, науки, мистецтва) транслюються  двічі на тиждень.


Опитування “Жінки в умовах пандемії та їхні потреби” проведене громадською організацією “Центр прав людини ZMINA” з 13 до 24 квітня 2020 року включно методом онлайн-анкетування за принципом самовідбору учасниць. Усього опитано 976 жінок віком від 18 років, які живуть в Україні.

Методологія не передбачала пропорційного представлення думки різних категорій респонденток відносно всієї сукупності жінок в Україні, але дослідження дозволяє сформувати гіпотези про стан і потреби жінок під час пандемії, які можуть бути перевірені в репрезентативніших дослідженнях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter