Майже 40% опитаних жінок потребують психологічної допомоги через карантин

Дата: 25 Травня 2020
A+ A- Підписатися

39% опитаних жінок, які мешкають в Україні, зазначають, що через карантин найбільше потребують психологічної допомоги, а також матеріальної чи фінансової (36%). 

Такими є результати онлайн-опитування “Жінки в умовах пандемії та їхні потреби”, проведеного Центром прав людини ZMINA за підтримки Українського жіночого фонду.   

Опитані також зазначили приблизно однакову потребу в інформаційній допомозі (15%) та допомозі няні (14%). Лише 1% респонденток повідомив, що потребує підтримки соціальних служб.  

Понад чверть жінок водночас зауважили, що не відчувають потреби в допомозі, – 27%.

Ольга Кухарук, молодша наукова співробітниця Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, психотерапевтка, у коментарі ZMINA зазначає, що за часів невизначеності для людини нормально концентруватися на важливіших, нагальніших речах, перемикатися в режим “виживання”, але такий режим виснажливий для психіки.

“Переважна концентрація уваги на проблемах створює картину світу, який складається лише з проблем. А страх і тривога підживлюють та часто перебільшують їхній масштаб. Тому перше, про що варто подбати, – це власний ресурс. Зробити паузу в щоденній рутині та переглянути список доступних ресурсних активностей. І головне – виділяти на них час: діяти за принципом кисневої маски в літаку. Спочатку дорослий надягає її на себе, а потім на того, за кого він / вона відповідає”, – каже вона.

Що ж до інформаційних потреб під час пандемії та карантину, то найбільше респондентки потребували перевіреної інформації про стан справ щодо COVID-19. Про це повідомили 37% опитаних.

Наступні в пріоритетності – поради, як лікувати хвороби, не пов’язані з пандемією (31%), та поради про те, які підняти собі настрій (27%). Приблизно однакова кількість респонденток потребує інформації про можливість допомоги тим, хто опинився у вразливій ситуації (17%), психологічних порад, як пережити карантин у сім’ї (13%), порад, чим зайняти дітей дошкільного віку (13%) та як організувати вдома навчання для дітей шкільного віку (12%). 

Поради щодо того, як допомогти перенести карантин дітям з порушеннями, затребувані серед 4% респонденток, а стосовно того, як діяти в разі домашнього насильства, – серед 2%.  

Про відсутність потреби в інформації каже практично кожна п’ята жінка – 19%. 


Опитування “Жінки в умовах пандемії та їхні потреби” проведене громадською організацією “Центр прав людини ZMINA” з 13 до 24 квітня 2020 року включно методом онлайн-анкетування за принципом самовідбору  учасниць. Усього опитано 976 жінок віком від 18 років, які живуть в Україні. 

Методологія не передбачала пропорційного представлення думки різних категорій респонденток відносно всієї сукупності жінок в Україні, але дослідження дозволяє сформувати гіпотези про стан і потреби жінок під час пандемії, які можуть бути перевірені в наступних, репрезентативніших дослідженнях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter