Львівський медичний виш читає студентам лекції про заборону абортів, шкоду контрацепції та гей-сексу

Дата: 08 Травня 2020
A+ A- Підписатися

У Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького студенти проходять затверджений МОН курс “Біоетика”, в межах якого їм розповідають про шкоду контрацепції, дошлюбного сексу та заборону абортів навіть після зґвалтування.

Про викладання курсу розповіло видання ZAXID.net.

Про курс лекцій, які вже понад 20 років в університеті читає черниця УГКЦ Галина Терешкевич (сестра Діогена), стало відомо після того, як про них повідомила журналістка Ганна Чабарай. Студенти-медики надали їй приклади тестів та програму курсу. 

“Не зовсім розумію, чому студенти-медики мають вивчати постулати Біблії про трансцендентний шлях, який веде за межі теперішнього земного життя. І чому коренем постабортного синдрому є “порушення Божих заповідей” – жінок інших релігій чи атеїсток постабортний синдром не вражає?” – обурювалася Чабарай.

Як виявилося згодом, основою курсу став рекомендований МОЗ підручник лекторки “Біоетика в системі охорони здоров’я і медичної освіти”. Книжка розділена на тематичні розділи, наприклад щодо теми споживання алкоголю, СНІДу, гомосексуальних відносин, статевого життя, контрацепції, а також трансплантації органів і абортів. 

“Оцінка життя людини з погляду персоналістичної біоетики однозначна: людське життя потрібно шанувати й захищати від моменту запліднення до природної смерті. Не можна допустити його зневаги через штучний аборт, контрацепцію, клонування, евтаназію, деякі аспекти генної інженерії, стерилізації, репродуктивних технологій, біомедичних маніпуляцій”, – йдеться в передмові. 

Галина Терешкевич (сестра Діогена)

Авторка також розповідає, що аборти “морально неприпустимі”, навіть якщо вагітність настала внаслідок зґвалтування чи інцесту. Абортом називає авторка й термінову контрацепцію, що діє протягом 72 годин, а секс до шлюбу, на її думку, “принижує значення шлюбу” і “загрожує хворобами, які передаються статевим шляхом”. 

Психічним розладом сестра Діогена вважає й гомосексуальні відносини, які, виходячи з матеріалів підручника, можуть бути тільки між чоловіками. 

“Часто в старості гріх гомосексуалізму виявляється недоумством, деградацією особистості”, – стверджує авторка, покладаючи на гомосексуалів, зокрема, відповідальність за поширення вірусних гепатитів В, С, D, а також інших інфекцій. 

Наприкінці курсу студенти проходять тести, відповіді в яких базуються на особистих християнських переконаннях авторки підручника. 

Декілька колишніх слухачів курсу, з якими поспілкувалися журналісти, розповіли, що до предмета під час навчання не ставилися серйозно, як і більшість: 

“У кінці кожної пари вона давала нам такі тести, потім ще ставила питання. Якщо хтось не погоджувався з нею, то її це дуже злило, нашу думку до уваги не брала. Але ми це все не сприймали серйозно, хіба кілька людей. Проблем з оцінюванням теж не було, головне – написати правильно тести”.

Колеги Терешкевич розповіли, що раніше предмет був самостійним, однак зараз його слухають лише декілька годин у межах курсу з філософії. 

“Цей предмет був колись самостійним, а зараз має кілька годин у складі курсу з філософії. Вона розробляє ті програми разом з науковцями з Києва, священниками, теологами. Звичайно, що в її позиції виражені думки, які відповідають її конфесійній належності. Вона є авторкою чотирьох видань підручника “Біоетика”, який надруковано зі згоди Міністерства охорони здоров’я. Рецензентами підручника були голова комісії з питань етики медичного університету Богомольця, науковці з академії наук. Це не одна вона до цього причетна. Ми зробили мінімум годин цьому предмету, а в інших медичних університетах є окремий предмет біоетика”, – розповідає завідувач кафедри філософії та економіки ЛНМУ професор Ігор Держко.

Держко не поділяє радикальних поглядів своєї колеги, однак зауважив, що усунути від викладання адміністрація її не може, адже черниця нібито має прихильників на рівні церковного керівництва.

“Вона є представником церкви, має підтримку на рівні церковного керівництва. Вона хотіла організовувати свою окрему кафедру колись, але я був проти, тому все лишилося як є”, – сказав завідувач кафедри.

Спілкуватися з журналістами Галина Терешкевич відмовилась: 

“Спочатку я подивлюся на фейсбуці, а потім вам передзвоню. Я нічого не знаю… Це старий підручник. Там є багато недоробок. У мене є новий підручник, називається “Основи біоетики та біобезпеки”.

Нагадаємо, що нещодавно Міністерство освіти і науки запевнило, що курс “Основи сім’ї” для учнів 10–11-х класів є курсом за вибором, не є обов’язковим і не має грифу відомства. В межах курсу дітей навчали молитися за чоловіка, розповідали про аморальність аборту, шкоду контрацепції та дошлюбного сексу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter