Луценко: ситуація з нападами на активістів у Одесі перетворюється на тривожну тенденцію

Дата: 17 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Ситуація з нападами на активістів, які займаються запобіганням корупції в Одесі, є надзвичайно складною і перетворюється на тривожну тенденцію.

Про це на засіданні підкомітету з питань запобігання і протидії корупції заявив його голова Ігор Луценко, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Нападів у місті зазнають активісти, які займаються ситуацією з відчуженням міськрадою землі військового аеродрому “Шкільний” для побудови торговельно-розважального центру. При цьому питання корупції в Одесі, за словами активістів, тісно пов’язане з загрозою сепаратизму в регіоні, яка досі залишається високою.

“Труханов (мер міста – ред.) та підконтрольні йому керівники комунальних підприємств почали відчуження аеродрому паралельно з тим, як російські військові у Придністров’ї почали відновлювати аеродром у Тирасполі. Сьогодні чиновники мають право прийти туди (на аеродром “Шкільний” – ред.) та зайняти злітну смугу”, – розповів активіст та адвокат Артем Карташов.

За його словами, в Одесі діє кишенькова армія очільника міста, яка зриває акції та застосовує насильство до журналістів та активістів.

“Ситуація в Одесі не просто дестабілізована… Через спецоперацію адміністрації міста (відчуження землі військового аеродрому та інші факти, пов’язані з корупцією – ред.) ми підготували заяву до СБУ за статтею про державну зраду. Сподіваємось, що розслідування буде проводити не СБУ в Одесі, а центральне управління, адже за всі роки роботи вони не висунули жодного обвинувачення до місцевої влади”, – зауважив він.

Слова Карташова щодо відсутності реальних дій місцевого СБУ підтвердив представник відомства Олександр Волоха. Зокрема, за цей рік, згідно зі статистикою, співробітники відомства не відкрили жодного провадження щодо чиновників з міськради.

Питання до правоохоронців стосовно розслідування справ про напади мають усі активісти, які висвітлюють корупційні схеми місцевої влади.

“Від начальника головного управління Нацполіції в області можна почути про те, що це були побутові сварки. Ми завжди говоримо про те, що є група активістів, які перебувають у зоні ризику. Захистити їх – задача правоохоронних органів, але вони цього не роблять. Відсутність розслідування стала нормою для Одеси, а тому хочеться спитати, чи будуть центральні органи влади присутні в регіоні? Якщо ні, то скоро поліція буде з серйозними обличчями звітувати про те, як розслідує вбивства активістів”, – сказав активіст місцевого “Автомайдану” Віталій Устименко.

Напад на нього стався на початку червня. Тоді двоє невідомих підбігли до хлопця з ножем і порізали стегно та вдарили в голову.

Напад на Устименко

Нападають в Одесі й на активістів, які підіймають питання щодо російського громадянства очільника міста та його доступу до державної таємниці. 

“Кричуща ситуація стала можливою тільки через тісну співпрацю з очільником міста. Він роздає вказівки поліції, прокуратурі та судам. За менше ніж чотири місяці я пережив три напади. Два з них кваліфіковані як замахи на умисне вбивство. Державну охорону мені не надали, адже не вважають, що мені загрожує небезпека. Коли на мене напали втретє, то я отримав серйозне ушкодження лівої руки, а один з нападників помер від поранень. Відкрили два провадження: на нападників та на мене. На сьогодні другий нападник не просто знаходиться на волі, а перебуває під державною охороною поліції”, – розповідає екс-голова “Правого сектору” в Одесі Сергій Стеренко.

Останній напад на активіста стався в травні цього року. Тоді прес-секретар Нацполіції Ярослав Тракало заявив, що відкрите провадження проти Стеренка можуть перекваліфікувати або закрити.

Нагадаємо, що останнім часом в Україні посилився тиск на громадських активістів. Для їхнього захисту правозахисники об’єдналися в Коаліцію на захист громадянського суспільства. Під час їхньої зустрічі в червні цього року голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик зауважила, що в українському суспільстві існують чотири загрозливі тренди щодо громадських активістів:

1) фізичне насильство, вбивства, напади, пошкодження техніки;
2) сфабриковані кримінальні справи проти активістів;
3) дискредитаційні кампанії проти активістів;
4) погіршення законодавчої рамки для свободи асоціацій (електронне декларування для антикорупційних активістів). 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter