Леся + Тарас: на підтримку зірваної виставки портретів Шевченка художниця створила стікери з відомою поетесою

Дата: 27 Лютого 2019
A+ A- Підписатися

Ілюстраторка Леся Мазаник створила набір стікерів для Telegram з Лесею Українкою, щоб підтримати авторів зірваної нещодавно в київському метро виставки “Квантовий стрибок Шевченка”.

Про це повідомляє видання The Devochki.

Мазаник зобразила Українку в образах Фріди Кало, Мерилін Монро, Одрі Хепберн, Нефертіті, Анни Вінтур, королеви Єлизавети, Чудо-жінки і самого Тараса Шевченка. Стікер-пак художниця назвала “Вісім подруг Лесі Українки” (алюзія на фільм “Вісім подруг Оушена” – ред.).

“На підтримку Тараса Григоровича Шевченка, який здійснив квантовий арт-стрибок у київське метро і потрапив у черговий націоналістичний скандал, ми переосмислили не менш значущий образ Лесі Українки”, – розповіли у виданні, в якому працює художниця.

Нагадаємо, 17 лютого вінничанин Юрій Павленко (Хорт) на київській станції метро Тараса Шевченка порізав ножем експонати виставки “Квантовий стрибок Шевченка”. Вандал назвав виставку українофобською. Експозиція, відкрита 10 лютого Київським метрополітеном спільно з Національним музеєм Тараса Шевченка, мала демонструватися до 10 березня, але через псування постерів організатори згорнули її дочасно.

У музеї Шевченка заявили, що “акти подібного вандалізму і агресії не лише порушують закони України, але і заперечують саму спробу створення мультикультурного простору”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через “невдоволення” націоналістів скасували виставки “Квантовий стрибок Шевченка” у Львові та Вінниці

Експерт Центру інформації про права людини Володимир Яворський вважає, що цей інцидент варто розцінювати як випадок наступу на свободу вираження поглядів.

“У демократичному суспільстві, якщо людині не подобається якась виставка, мистецький твір чи захід, телевізійна програма тощо, то людина має право на висловлення протесту проти таких заходів. Вона може вільно висловити своє невдоволення та обґрунтовувати свою думку й позицію. Вона може організувати мирне зібрання проти таких заходів чи іншим способом висловлювати свою позицію. Вона навіть може спробувати заборонити чи обмежити такі заходи в судовому порядку, якщо обґрунтує порушення відповідного законодавства. Однак за жодних умов у демократичному суспільстві така людина не може самостійно вчиняти насильницьких дій для залякування людей чи пошкодження їхнього майна”, – зауважив він.

Експерт нагадав, що свобода вираження поглядів потребує захисту і держава має зобов’язання щодо його здійснення. Зокрема, держава повинна захищати свободу вираження від нападів інших осіб.

Згодом через загрозу нападів з боку представників націоналістичних організацій у Вінниці та Львові скасували виставки постерів “Квантовий стрибок Шевченка”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter