Курс підготовки у ЗСУ, програма на радіо та акти закону: хто отримав відзнаку ґендерної рівноваги

Дата: 20 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Громадські організації “Інформаційно-консультативний жіночий центр” та “Ла Страда Україна” провели друге у 2018 році нагородження відзнаками ґендерної рівноваги.

“Традиційно відзнаки отримують ініціативи, процеси, дії, програми, проекти, дослідження, які сприяють утвердженню ґендерної рівності. Відзнак – стільки, скільки прекрасних ідей та ініціатив сьогодні є”, – розповіла голова правління ГО “Інформаційно-консультативний жіночий центр” Олена Суслова під час вручення нагород на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Серед нагороджених  проектів – ґендерний компонент навчання у межах Курсу лідерства базового рівня в системі підготовки сержантського і старшинського складу Збройних сил України. Курс запровадив командир навчального взводу підготовки сержантів підвищеного та вищого рівня 197-го центру підготовки сержантського складу Дмитро Рябов.

Цикл програм “Правда про жіноче здоров’я” колективу Громадського радіо у партнерстві з Всеукраїнською жіночою єврейською організацією “Проект Кешер” відзначили за популяризацію теми жіночого здоров’я, подолання стереотипів про жіноче тіло та сприяння утвердженню ґендерної рівності.

Відзнаку отримав проект Марини Мірзаєвої “Жінки Свободи” – за популяризацію історії в контексті внеску жінок у національно-визвольну боротьбу ХХ-ХХІ століть – та збірка колективу дослідниць жіночої історії “Українські жінки у горнилі модернізації” під редакцією Оксани Кісь про роль жінок у суспільно-політичних і соціально-економічних процесах ХІХ-ХХ століть.

Також відзначили державні рішення  у сфері усунення дискримінації за ознакою статі в законодавстві – постанови та розпорядження Кабінету Міністрів, закони України та накази Міністерства охорони здоров’я. Зокрема, це закон про забезпечення рівних прав для чоловіків і жінок під час проходження військової служби, скасування наказу МОЗ із переліком заборонених для жінок професій, запровадження посади Урядового уповноваженого з питань ґендерної політики та включення питань ґендерної політики до сфери повноважень віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Відзнаку ґендерної рівноваги заснували у 2009 році. Вручення відзнаки відбувається двічі на рік, у Всесвітні дні ґендерної рівноваги – 20 березня і 22 вересня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter