Кримський “суд” залишив під арештом фігуранта бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 17 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму залишив під арештом фігуранта третьої бахчисарайської групи справи “Хізб ут-Тахрір” Рустема Сейтмеметова.

Як інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”, слухання відбувалось у режимі відеозв’язку із СІЗО Сімферополя.

Суд відмовився задовольнити скаргу, залишивши чинним рішення так званого “Київського районного суду” і змінивши його виключно в частині терміну. Рустем Сейтмеметов перебуватиме під вартою до 9 травня поточного року.

“…Треба сказати, що в нашому розпорядженні є характеристики від сусідів Рустема-ага. Примітно, що це люди не кримськотатарської національності. Вони розповідають виключно позитивно, кажучи, що це дбайлива і ввічлива людина. Живуть вони з ним пліч-о-пліч протягом довгих років і за цей період знайомства нічого поганого на адресу Сейтмеметова сказати не можуть”, – сказав адвокат Назім Шейхмамбетов.

Захисник також розповів про стан здоров’я свого підзахисного: “Рустем Сейтмеметов у розмові пояснив, що критичних проблем зі здоров’ям у нього немає. Є тільки проблеми зі спиною. У нього були зміщення хребців, і за цих умов утримання вони дали про себе знати, спричиняють певні незручності”.

Зі слів політв’язня стало відомо, що йому досі не видали постіль. Сторона захисту минулого тижня надіслала відповідні звернення до адміністрації СІЗО, однак відповіді досі немає.

Нагадаємо, уранці 11 березня російські силовики провели обшуки й затримали чотирьох кримських татар у Бахчисараї та Бахчисарайському районі Криму. ФСБ підозрює затриманих громадян України в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”, яка в Росії та тимчасово окупованому Криму переслідується за російським законодавством. Російський правозахисний центр “Меморіал” вважає обвинувачених у цих справах політв’язнями.

Фігурантам третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” Осману Сейтумерову, його братові Сейтумеру Сейтумерову і Рустему Сейтмеметову російське слідство 8 квітня висунуло звинувачення за ч. 2 статті 205.5 КК Росії.

У Міністерстві закордонних справ України висловили “рішучий протест” через такі дії ФСБ в Криму. Спікер відомства Катерина Зеленко зазначила, що Росія цинічно “ігнорує всі заклики світової спільноти припинити тиск на кримських татар… як і, власне, всі резолюції міжнародних, міжурядових інститутів”. Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальну справу за фактом затримання кримських татар 11 березня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter