Кримськотатарський ресурсний центр презентував електронну базу жертв окупації Криму

Дата: 30 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Громадська організація “Кримськотатарський ресурсний центр” презентувала електронну базу жертв і постраждалих від тимчасової окупації Кримського півострова.

Як повідомляє кореспондент видання ZMINA, базу розміщено на сторінці центру. 

“В Україні немає єдиного списку політв’язнів. Вони різняться в МВС, Омбудсмана та правозахисних організацій. В електронній базі ми класифікували всіх політв’язнів у Криму”, – сказав під час презентації голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв. Повідомляється, що базу зробили для зовнішньодипломатичних відомств, неурядових організацій та ЗМІ. 

Центр визначив 190 політичних в’язнів і переслідуваних у кримінальних “справах” за період окупації Криму. 136 із них – представники кримськотатарського народу. 

 

За роки окупації, за даними центру, загинув 51 громадянин України, з яких 21 – кримські татари.

Окрім того, база даних містить список 18 жертв насильницьких зникнень, 13 з яких – представники кримськотатарського народу.

Оприлюднені інфографіки інтерактивні й містять окремий список щодо кожної категорії репресій у тимчасово окупованому Криму. 

Автори електронної бази просять кримчан не боятись повідомляти правозахисників про затримання рідних. Вони просять звертатись до Кримськотатарського ресурсного центру з тим, щоб аналітики досліджували справи з тим, щоб включити імена в базу даних потерпілих від російської окупації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter