Кримські прокурори просять 3 роки умовно для журналіста Семени

Дата: 18 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму сторона звинувачення вимагає для кримського журналіста Миколи Семени покарання – три роки позбавлення волі, але з відтермінуванням виконання на три роки.

Таку вимогу сьогодні озвучила на засіданні підконтрольного Кремлю Залізничного суду Сімферополя прокурор Світлана Будинська, повідомляє Крим.Реалії.

Будинська також вимагала заборонити Семені займатися будь-якою публічною діяльністю впродовж трьох років.

На засіданні відбулися дебати сторін, сам Микола Семена виступив із останнім словом.

За його словами, звинувачення “грубо помилилось” у визначенні мотиву його дій.

“В обвинувальному висновку сторона обвинувачення вказує, що я “усвідомлював злочинність своїх дій”. Ваша честь, це зовсім не так, оскільки в жодній країні світу дію, що називається “участь у дискусії”, не є злочином. Тому ніякого усвідомлення злочинності дій у мене не могло бути”, – сказав журналіст.

За його словами, з тексту статті зрозуміло, що триває дискусія, і автор звертається до іншого її учасника – Суботіна, сам текст був розміщений у рубриці “Погляд”.

При цьому Микола Семена нагадав суду про статтю 29 конституції Росії, “не тільки гарантує свободу вираження думок, а й забороняє переслідувати людину за думку”.

“У самій статті три рази зазначено, що це “Погляд”. Який ще доказ підпорядкованості тексту саме статті 29 Конституції (Росії – КР) потрібно? Обвинувачення не привело ні одного прикладу, з якого б випливало, що хоча б одна людина після прочитання цієї діскусійної статті зробила хоч якісь дії, спрямовані на порушення територіальної цілісності Росії. Чи не привели тому, що таких випадків не було”, – сказав він.

Микола Семена також також вказав, що експертиза Ольги Іванової, яка фігурує в справі, виконана з порушеннями.

Залізничний районний суд Сімферополя має оголосити вирок Миколі Семена 22 вересня.

Як відомо, автора Радіо Свобода і Крим.Реалії, кримського журналіста Миколу Семену російська влада звинувачує у публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. У квітні 2016 року в його будинку ФСБ Росії провела обшук, а в травні того ж року йому висунули офіційне звинувачення в тому, що журналіст опублікував на сайті Крим.Реалії статтю. Наразі журналіст перебуває під підпискою про невиїзд.

Микола Семена заявляє, що у своїх матеріалах він реалізовував право на “вільне висловлення думки”.

Правозахисні та журналістські організації вважають переслідування Миколи Семени політично мотивованим.

Міністерство закордонних справ України від 3 травня закликало російську владу анексованого Криму припинити переслідування українських журналістів на півострові, і, зокрема, Миколи Семени.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter