Крим увійшов у категорію найгірших за рівнем свободи слова

Дата: 29 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Крим отримав 94 бали зі 100 можливих і увійшов у список “найгірших з найгірших” країн і територій за рівнем свободи слова. При цьому у Сирії та Ірану – 90 балів, у Росії – 83.

Як пише “Українська правда“, про це зазначено у звіті правозахисної організації Freedom House.

Правозахисники відзначають, що незалежні ЗМІ не існують або ледь здатні працювати,доступ громадян до об’єктивної інформації жорстко обмежений, незгоду придушують за допомогою тюремного ув’язнення, тортур та інших форм репресій.

У організації нагадують, що півострів став підкорятися російським законам про ЗМІ після окупації та анексії на початку 2014 року, “і його ЗМІ зіткнулися з обмежувальними нормами і повсюдним насильством“.

В умовах російської окупації колись плюралістична сфера ЗМІ Криму сильно постраждала від закриття та блокування українських ЗМІ і введення російських обмежувальних регламентів для ЗМІ. Також були численні випадки залякування й насильства, які сприяють масовому від’їзду журналістів з Криму і створюють ризиковані умови для тих, хто залишився“, – йдеться у звіті.

Правозахисники зазначили, що у минулому році у Росії використовувалася особливо агресивна пропаганда, і російські ЗМІ відіграли головну роль у підготовці російського суспільства до війни з Україною.

При цьому у Freedom House назвала “найбільш разючими” зміни свободи слова в Україні, яка поліпшила свій показник з 63 балів до 58, перейшовши з розряду невільних до частково вільних.

“Відсторонення авторитарного уряду президента Віктора Януковича призвело до зниження політичного тиску на державні ЗМІ і послаблення ворожості до незалежних думок. Однак ці успіхи були частково нівельовані наслідками конфлікту в східних регіонах країни, який створив значні перешкоди і небезпеки для журналістів“, – сказано у звіті.

Нагадаємо, 31 березня єдиний кримськотатарський телеканал АТR припинив своє мовлення – йому так і не вдалося пройти реєстрацію як ЗМІ за російським законодавством. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулася до провайдерів з проханням забезпечити трансляцію каналу в українських кабельних мережах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter