Країни G7 закликали Саудівську Аравію провести розслідування зникнення журналіста Хашоггі

Дата: 17 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Очільники МЗС країн G7 та Верховний представник ЄС закликали провести швидке та чесне розслідування зникнення та ймовірного вбивства саудівського журналіста Джамала Хашоггі.

Про це йдеться в їхній спільній заяві.

Міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії, Сполучених Штатів Америки та Верховний представник Європейського Союзу підкреслили необхідність захисту свободи висловлення думок і вільної преси у світі:

“Ми, як і раніше, дуже стурбовані зникненням відомого саудівського журналіста Джамала Хашоггі. Ті, хто несе відповідальність за його зникнення, мають бути притягнуті до відповідальності”.

Також вони наголосили, що вітають турецько-саудівське співробітництво у справі та сподіваються на “ретельне, надійне, прозоре і швидке розслідування”.

Нагадаємо, що 2 жовтня саудівський журналіст Хашоггі зник після візиту до консульства. Тоді про це повідомила його наречена, яка прийшла разом з ним і не дочекалася його повернення.

Останнім часом журналіст писав для американського видання Washington Post критичні матеріали про політику Саудівської Аравії щодо Катару, Канади, Ємену та засуджував переслідування владою інакодумців у країні.

Після зникнення журналіста турецький уряд повідомив офіційних осіб США, що у нього є аудіо- та відеозаписи, які підтверджують факт убивства. Також вони розповіли, що Хашоггі ймовірно вбили та розчленували.

Нещодавно поліція вперше обшукала консульство Саудівської Аравії. Експерти довго не могли отримати дозвіл на це, проте пізніше змогли взяли зразки, в тому числі ґрунту із саду консульства

Через зникнення Хашоггі низка американських компаній відмовилась брати участь в економічному форумі, який мав відбутися в Саудівській Аравії наприкінці жовтня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter