Кожен десятий ув’язнений в Україні постійно почувається в небезпеці й може вдаватися до самоушкодження – дослідження

Дата: 24 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

11,7 відсотка українських ув’язнених почуваються в надзвичайній небезпеці. Це призводить до постійного стресу і спроб самоушкодження.

Про це повідомив керівник Експертного центру з прав людини Юрій Бєлоусов під час презентації результатів дослідження “В’язниця очима в’язня”.

“Майже кожен другий опитаний вважає, що на території закладу не має жодного абсолютно безпечного місця. Людина постійно перебуває в напруженні. В одній з колоній, де ми проводили інтерв’ю для дослідження, 70 в’язнів з 200 постійно здійснюють самоушкодження. Тобто люди ріжуть собі руки та шию, щоб вирватись з небезпечного середовища і потрапити до лікарні, де вони хоч на якийсь час можуть прийти до тями. Така ситуація відображає режим в установі та ставлення до в’язнів і має бути сигналом для адміністрації”, – каже він.

Однією з основних загроз своїй безпеці засуджені вважають інших в’язнів. За словами опитаних, конфліктна ситуація може відбутися в будь-який момент і треба постійно бути до цього готовим. Багато хто звертав увагу на ієрархію у в’язниці та необхідність поводитись згідно з неписаними правилами внутрішнього життя установи задля уникнення приниження та насильства з боку інших в’язнів.

Поширеним видом небезпеки для в’язнів є загроза здоров’ю внаслідок наявних захворювань, високого ризику заразитися від інших в’язнів або ж у зв’язку із неналежними умовами тримання, йдеться в дослідженні. Як загрозу для себе окремі засуджені згадували й персонал установи, а також жорсткі умови ізоляції та режиму.

Утім, близько половини опитаних в’язнів (56,7 відсотка) відповіли, що в цілому почувають себе у безпеці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter