19% українців не пішли голосувати через “прописку”, хоча могли змінити виборчу адресу

Дата: 26 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

19% з тих, хто не голосував на виборах, не брали участі у волевиявленні, адже проживають не за місцем прописки. 

Про це свідчать дані електорально-поведінкового дослідження соціологічної групи “Рейтинг”.

Фото: УНІАН

Цього року всі охочі могли змінити свою виборчу адресу без жодних підтверджувальних документів, однак скористалися цією можливістю менш ніж 2% людей. 

Ще 15% повідомили, що були зайняті в день виборів, а 14% – не знали, за кого голосувати. 20% з тих, хто не голосував на виборах, головною причиною назвали стан здоров’я. Для 12% вибори просто виявилися нецікавими, а тому лише половина тих, хто не ходив на вибори, вважають їхнє проведення важливим. 10% проігнорували голосування через епідемію коронавірусу, ще в 4% не було виборів у їхньому місті / селі, така сама кількість людей не знайшла себе в списках.  

Виявилося, що виборці оптимістичніше налаштовані щодо майбутнього, ніж ті, хто не голосував: 47% виборців вважають, що ситуація в їхньому місті / селі в результаті цих виборів покращиться, 38% вважають, що не зміниться, а серед тих, хто не голосував, лише 20% вважають, що ситуація покращиться, водночас більшість (58%) – що не зміниться, 13% – що погіршиться.

Нагадаємо, що місцеві вибори пройшли в Україні 25 жовтня. За даними ЦВК, явка на них становила 37%. У день виборів біля дільниць також відбувалося опитування громадської думки, яке незадовго до його проведення ініціював президент Володимир Зеленський. Експерти назвали ідею очільника країни незаконною та вбачають у ній агітацію. 

Згідно з результатами досліджень, третина тих, хто пішов на вибори, проігнорували опитування Зеленського.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter