Корупція обмежує права людини, а Україна докладає недостатньо зусиль для боротьби з нею – голова Консультативної місії ЄС

Дата: 11 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Корумпована система є обмеженням прав людини, а зусиль, яких Україна докладає в боротьбі з нею, недостатньо. Більше того, самі правоохоронні органи перешкоджають діяльності антикорупційних відомств.

Про це в колонці на “Українській правді” пише голова Консультативної місіє ЄС Кястутіс Ланчінскас.

“Надто часто ми бачимо, як новоствореним антикорупційним відомствам не дають виконувати свою роботу і як їх використовують як пішаків у протистояннях між різними правоохоронними відомствами. Розголошення Генеральною прокуратурою України деталей розслідування щодо корупції суттєво звужує можливості Національного антикорупційного бюро України в проведенні розслідувань та підриває довіру громадян до ефективної боротьби з корупцією”, – пише він.

Секрет успіху насправді дуже простий: вершити правосуддя та поважати верховенство права, вважає Ланчінскас. За його словами, влада повинна докладати більше зусиль, щоб забезпечити незалежність, операційну діяльність та повну ефективність антикорупційних відомств.

“Слідчі НАБУ роблять важливу справу, але не забувайте, що вони та їхні родини також мають права. Уявіть лише, як зменшується їхня мотивація та довіра, коли колеги з інших правоохоронних органів, які також нібито захищають верховенство права, ставлять їх під загрозу, розголошуючи їхні імена. Уявіть, що би відчували в аналогічній ситуації співробітники Служби безпеки, що працюють під прикриттям на сході країни. Адже в майбутньому подібна логіка може бути використана, щоб виправдати розголошення їхніх імен”, – зауважує експерт.

Кястутіс Ланчінскас також зазначає, що Україні потрібна реформа СБУ, а концепція такої реформи має бути затверджена негайно. І додає, що системні демократичні реформи, які потрібні Україні, неможливі без дотримання прав людини в усіх аспектах життя держави та суспільства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter