Коронавірус у Криму: правозахисники занепокоєні авіасполученням півострова з Росією

Дата: 12 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Кримська правозахисна група зазначає, що в тимчасово окупованому Криму так і не припинено авіасполучення з російськими регіонами, що створює додаткові ризики поширення коронавірусної інфекції. 

Про це йдеться в повідомленні на сторінці правозахисної організації. 

“1 травня “глава” Криму Сергій Аксьонов заявив, що за добу кількість авіарейсів до Криму зросла в півтора раза. З початку травня до Сімферополя здійснюється від п’яти до десяти авіарейсів щодня. У перших числах травня більшість авіарейсів в аеропорт Сімферополя прибували з Москви. До прикладу, 4 травня до Криму прилетіло шість літаків, з них п’ять – з Москви”, – йдеться в повідомленні. Правозахисники додають, що таку інформацію на своїй сторінці оприлюднив сімферопольський аеропорт.

Вони відзначають, що цього тижня пасажиропотік з Росії не зменшився. 10 травня до Сімферополя прибуло 10 авіарейсів, з них п’ять – з Москви. 11 травня – сім авіарейсів, з них п’ять – з Москви.

Як відомо, Росія вийшла на друге місце у світі за кількістю заражених. У цій країні зафіксовано 232 243 осіб, інфікованих COVID-19. 2 116 людей померли. Станом на 12 травня в Москві підтвердили понад 121 000 випадків заражень, а в Московській області – понад 22 000 підтверджених випадків. Таким чином, цей регіон став епіцентром зараження COVID-19 в РФ. Для порівняння: на всій підконтрольній Україні території станом на 12 травня зареєстровано всього 16 023 випадків захворювання.

Кримська правозахисна група наголошує, що збільшення пасажиропотоку з російськими регіонами, які є осередками поширення COVID-19, створює серйозні ризики нових випадків інфікування і зростання загального числа хворих на півострові.

“Ситуація ускладнюється тим, що не всі прибулі до Криму туристи дотримуються режиму самоізоляції. В умовах такого авіасполучення з Москвою обмеження в’їзду до Криму через КПВВ або Керченський міст не даватимуть необхідного результату для захисту кримчан”, – наголошується в повідомленні правозахисників.

Напередодні Кримська правозахисна група (КПГ) пояснила, чому рівень діагностування COVID-19 у Криму і Севастополі не відповідає дійсності.

Правозахисники нагадують, що за нормами міжнародного гуманітарного права Росія є державою-окупантом. Ст. 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує її за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечити й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я та громадську гігієну на окупованій території Криму, що передбачає також профілактичні й превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

На такі ж зобов’язання Росії вказала також Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Вона закликала Росію забезпечити населення півострова відповідним медичним обслуговуванням без жодної дискримінації за політичними поглядами, віросповіданням, расовими чи етнічними ознаками.

Правозахисники рекомендують уряду України інформувати громадян, які не мають реєстрації місця проживання на підконтрольній Україні території, про алгоритм їхніх дій у разі підозри на інфікування COVID-19. Водночас вони просять міжнародні організації та уряди демократичних країн моніторити ситуацію з поширенням коронавірусу в Криму та не дозволяти Росії використовувати її для зняття санкцій, що були запроваджені через окупацію Криму, порушення прав людини й норм міжнародного гуманітарного права. Окрім цього, вони рекомендують звернутися до Росії з вимогою виконувати рекомендації ООН і Ради Європи щодо запобігання поширенню COVID-19 у кримських місцях несвободи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter