Комітет з прав людини звинуватив Кабмін у саботуванні створення Комісії з питань зниклих безвісти

Дата: 09 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Секретаріат Кабінету Міністрів саботує процес створення Комісії з питань зниклих безвісти за особливих обставин. 

Про це повідомили в Комітеті ВР з питань прав людини деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Ще в липні 2018 року Верховна Рада проголосувала за Закон “Про статус осіб, зниклих безвісти”, врахувавши в документі побажання правозахисників. Одним з пунктів закону був рядок про створення при Кабміні спеціальної комісії з питань зниклих безвісти, яка мала стати постійним консультативно-дорадчим органом і забезпечувати координацію діяльності держорганів, уповноважених на облік і розшук таких людей, зокрема в районі проведення АТО на території Донецької та Луганської областей. До неї мали ввійти представники Нацполіції, СБУ, ГПУ, Міноборони, Міжнародного комітету Червоного Хреста та Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини. 

Однак через рік стало відомо, що комісія досі не почала роботи, адже уряд не виконує положення закону, а також ігнорує запрошення членів парламентського комітету, коли ті хочуть дізнатися причини такого ставлення.  

За словами голови комітету Дмитра Лубінця, секретаріат Кабміну, перевищуючи повноваження, розпочав перевірку осіб, делегованих до комісії різними державними органами. Водночас закон узагалі не передбачає процедури перевірки делегованих представників, оскільки не встановлює жодних спеціальних вимог до них.

“Бездіяльність секретаріату призвела до того, що рідні зниклих безвісти вимушені оббивати пороги різних інстанцій, які, на жаль, не можуть їм допомогти”, – зазначив Лубінець. 

Нагадаємо, що, за даними Служби безпеки України, зниклими безвісти на Донбасі вважають 258 людей. Водночас із 2014 до 2018 року експерти Харківської правозахисної групи зафіксували на Донбасі 4 649 випадків зникнень безвісти, переважно в боях на Сході України. Найбільша кількість зникнень, за їхніми даними, сталася під час активної фази воєнного конфлікту у 2014–2015 роках. Фіксували правозахисники й факти насильницьких зникнень людей на Донбасі; серед усіх випадків зникнень цивільних осіб, які внесено до їхньої бази даних, такими можна вважати 621. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter