Расизм та розпалювання ворожнечі – КЖЕ засудила матеріал “Радіо Трек” про вбивство конголезця

Дата: 14 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики оприлюднила детальний аналіз колонки “Неповнолітня в Тернополі зарізала студента-негра з Африки, який її ґвалтував?”, опублікованої на сайті рівненського “Радіо Трек”. Так, зазначають експерти, вона містить численні расистські упередження та неправдиві висловлювання, а також поширює мову ворожнечі. 

Про це повідомляють у заяві комісії. 

“Розглянувши даний матеріал, Комісія із журналістської етики констатує порушення ст. 15 Кодексу журналістської етики (“Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання”) і ст. 6 (“Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста”) Кодексу журналістської етики та висловлює громадський осуд рівненському онлайн-виданню “Радіо Трек”. Цей матеріал розпалює ворожнечу стосовно темношкірих людей і може провокувати аудиторію на вчинення злочинів на ґрунті ненависті, спалахи агресії та насильства”, зауважують в аналізі. 

Окремі твердження в матеріалі, йдеться в заяві, є виявами мови ворожнечі, адже ведуть до криміналізації етнічних груп. 

“При описі злочину автор знову недоречно звертає увагу на колір шкіри вбитого конголезця і підозрюваної у вбивстві (“Виглядає, що біла юна (неповнолітня) українка зарізала чорношкірого студента-негра з Африки”), а також висловлює нічим не підтверджене припущення щодо зґвалтування, яке могло мати місце (“Чомусь ніхто не запитує: яким це боком – неповнолітня до африканця? Чи не ґвалтував він її?”)”, пишуть у заяві. 

Крім того, у колонці неодноразово використано слово “негр”, яке є застарілим етнонімом, неввічливим та політично некоректним і розглядається як принизливе, образливе та расистське в сучасній мові, звертає увагу КЖЕ. 

Автори аналізу додають, що для посилення негативного ставлення до темношкірих громадян матеріал насичений посиланнями на інші новини, заголовки яких також містять вияви мови ворожнечі, зокрема згадки про африканських студентів у принизливому або образливому кримінальному контексті, а також міркування про “привілейованість” цієї групи чи непропорційну перевагу, як порівняти з місцевим населенням. 

У КЖЕ також зазначають, що її фахівці звернулися до “Радіо Трек” щодо публікації та отримали таку відповідь:

Радіо Трек” свято дотримується принципів свободи слова. Тут кожен завжди міг, може і зможе говорити те, що вважає за потрібне, – в межах українського законодавства. Будь-які спроби затикати людям рота в стилі “1984”, що їх ви намагаєтеся нам накидати, ніяк не похитнуть нашої відданості здоровому глузду, науковим законам природи, українському слововжитку, демократії, правам людини та свободі слова”. 

У зв’язку з цим комісія нагадує, що свобода слова не передбачає можливості поширення ненависті й розпалювання ворожнечі стосовно різних етнічних груп, а національні та міжнародні стандарти допускають можливість її обмеження, зокрема, в цілях недопущення поширення мови ворожнечі.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter