Коаліція з протидії дискримінації засуджує хвилю ксенофобії, що виникла на фоні подій у Лощинівці

Дата: 07 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Коаліція з протидії дискримінації засуджує хвилю ксенофобії та ромофобії, що виникла на фоні подій у Лощинівці, зокрема у соціальних мережах, і нагадує про недопустимість таких проявів та розпалювання міжетнічної ворожнечі.

Про це йдеться у заяві Коаліції, переданій Центру інформації про права людини.

Як зазначено в заяві, прояви ксенофобії завжди призводять до дискримінації та страждання конкретних людей.

“Ми розглядаємо ці події в одному ряді з попередніми ксенофобськими заворушеннями (“антимігрантські виступи” в Яготині та перешкоджання проведенню Фестивалю Рівності у Львові, що відбувалися навесні цього року), коли влада замість дотримання закону та ефективної протидії дискримінації, своїми діями або бездіяльністю сприяла порушенням прав людини та посиленням настроїв нетерпимості у суспільстві”, – зазначають у Коаліції.

Автори заяви наголошують на важливості:

  • з боку ЗМІ – відмовлятися від мови ворожнечі та етнічного профайлінгу у своїх матеріалах, особливо тоді, коли це стосується вразливих до дискримінації груп населення;
  • з боку поліції – підвищувати свою ефективність у роботі з населенням, реагуванні на скарги, у своєчасних та всебічних розслідуваннях таких скарг, а також у чутливості та врахуванні наслідків публічного вказування вразливих до дискримінації ознак підозрюваних;
  • з боку місцевої та державної влади – утримуватись від оцінок та висловлювань, що мають дискримінаційні ознаки, містять мову ворожнечі, або виправдовують масове насильство за ознакою етнічної належності;
  • з боку  публічних осіб – пам’ятати про наслідки своїх ксенофобних висловлювань та швидкість переходу від настроїв ворожнечі до кримінальних вчинків у масовій свідомості.

У Коаліції сподіваються, що події у Лощинівці стануть уроком як для суспільства, так і для органів державної та місцевої влади, і сприятимуть активізації спільних зусиль зі створення толерантного середовища в Україні.

“Також вважаємо за необхідне наголосити на зобов’язанні поліції  реагувати на злочини, що відбуваються на місцевому рівні, їх розслідуванні у незалежності від етнічного походження підозрюваних та жертв, усувати джерела напруги та громадської занепокоєності і небезпеки, якщо такі мають місце”, – говориться в заяві.

Нагадаємо, у понеділок, 5 вересня, на спільному з правозахисниками брифінгу Національна поліція обіцяла прозоро розслідувати інциденти, пов’язані з ромським погромом. В свою чергу голова Комітету Верховної Ради з прав людини Григорій Немиря заявив, що  ініціює із цього приводу комітетські слухання.

Як відомо, наприкінці серпня у селі Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області після вбивства  9-річної дівчинки мешканці села влаштували погроми будинків, де жили роми. В результаті один дім був підпалений, в інших – пошкоджені меблі, вибиті шибки. Причиною погромів стало те, що за вбивство дівчинки був заарештований чоловік ромської національності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter