Кількість дітей, які навчаються в інклюзивних класах звичайних шкіл, зросла у 1,5 рази – Хобзей

Дата: 30 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Цього року кількість дітей, які навчаються в інклюзивних класах звичайних шкіл, становить більше 6 тисяч у порівнянні із 4 тисячами у 2016 році.

Про це на сьогодні на міжнародній конференції “Інклюзія для всіх: освітня політика та практика” повідомив заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей, повідомляє Укрінформ.

Він також зазначив, що на наступний рік субвенція на розвиток інклюзивної освіти передбачена на рівні 509 млн грн.

“Передбачено субвенцію на інклюзивну освіту. Цього року це 209 млн грн, на наступний рік ця сума зростає до 509 млн грн”, – сказав Хобзей.

За його словами, це питання “йде у парі” з іншим проектом – реформою і деінституціоналізацією інтернатів.

“Це дає поштовх створити належне освітнє середовище”, – зауважив посадовець.

Водночас, як заявила на конференції голова Благодійного фонду Порошенка Марина Порошенко, Україна зробила потужний крок в забезпеченні рівного доступу дітей до освіти.

“Вже два роки Благодійний фонд Порошенка у співпраці з Міністерством освіти та науки займається  впровадженням інклюзивного освітнього середовища в Україні. І на сьогодні вже 10 областей нашої держави є учасниками цього освітнього проекту. За цей час українські педагоги та міжнародні експерти відмічають, що в питанні розвитку інклюзивного навчання Україна зробила потужний крок уперед. Варто підкреслити, що це стало можливим завдяки прийнятому закону про інклюзивну освіту, всі положення якого увійшли в основний закон про освіту”, – сказала Марина Порошенко.

Вона нагадала, що одним з кроків створення доступного освітнього середовища є реформування застарілих психолого-медико-педагогічних консультацій (ПГМК) в регіонах та реконструкція їх у сучасні інклюзивні ресурсні центри, в яких буде надаватися підтримка дітям з інвалідністю.

Типові проекти таких центрів Фонд Порошенка розробляє спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

На регіональному рівні обласні департаменти освіти мають створити структурні підрозділи з інклюзивної освіти, а на рівні громад – створити мережу інклюзивних ресурсних центрів, яка має повноцінно запрацювати з наступного навчального року.

Як відомо, ухвалена президентом Нацстратегія з прав людини зобов’язує уряд створити систему надання соціальних послуг, у тому числі із забезпечення соціального супроводу та підтриманого проживання людей з інвалідністю.
 
Окрім цього, уряд відповідальний за забезпечення відповідності мережі дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів потребам територіальних громад та за впровадження інклюзивного навчання для дітей з інвалідністю. 
 

6 вересня 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект “Про освіту”, який передбачає, зокрема, навчання дітей з інвалідністю в усіх загальноосвітніх навчальних закладах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter