У Києві поліція склала адмінпротокол на пенсіонера, який роздавав газету з карикатурою на Зеленського

Дата: 18 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Поліція Києва склала адміністративний протокол щодо 67-річного київського пенсіонера, який роздавав газету із карикатурою на президента Володимира Зеленського на першій сторінці.

Як повідомили у столичній поліції, до них надійшло повідомлення про те, що на вулиці Спаська невідомий роздає газети “з образами на адресу кандидатів у народні депутати”.

“На місце події негайно виїхала слідчо-оперативна група Подільського управління поліції. Правоохоронці поспілкувалися із чоловіком, на якого вказали свідки. Правопорушником виявився мешканець столиці 1952 року народження. Він добровільно видав співробітникам поліції друковані матеріали”, – йдеться в повідомленні поліції.

Уточнюється, що адмінпротокол складено за статтею 212-10, а саме порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації. Вона передбачає штраф від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повідомлення про правопорушення пенсіонера на своїй фейсбук-сторінці поліція проілюструвала фотографією карикатури на Зеленського. На карикатурі Зеленський сидить в казані і говорить в мобільний телефон: “Баканов? Я нащет этого черта…” . Це робота відомого карикатуриста Богдана Процишина, який обіграв нещодавню ситуацію в Борисполі, коли президент вигнав з наради секретаря Бориспільської міськради через  його попередню судимість. Але поліція заретушувала на фото обличчя Зеленського, прізвище Баканов і слово “черт”.

Водночас головний редактор газети, яку розповсюджував пенсіонер, Віталій Усенко у коментарях в соцмережах повідомив, що вже подав на дії поліції скаргу.

“Не на редакцію подали до суду, не на автора, не на головного редактора, не на видавця, а затримали саме роздавача. При чому не затримали, а “запросили” до райвідділку погрозами та маніпуляціями”, – наголосив він.

У коментарі Центру прав людини ZMINA Усенко розповів, що згідно з протоколом, в газеті образили партію “Слуга народу” та трьох її кандидатів в народні депутати. При цьому зображений на карикатурі Володимир Зеленський є президентом і не балотується в депутати.  

Усенко також повідомив, що під час складання протоколу поліція припустилася низки порушень.  

Потім без адвоката, хоча слідчого було попереджено, було складено протокол (в одному примірнику, без копії). Потім жоден з них не зміг пояснити підстави для своїх дій. Скарги на дії поліцейських складені, чекаємо на реакцію керівництва, яке абсолютно погодилось з нашими аргументами на прийомі. Бачу в цих діях намагання зманіпулювати громадською думкою та порушення Закону “Про засоби масової інформації” у частині перешкоджання журналістській діяльності”, – вказав Усенко на своїй сторінці у фейсбук.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter