“Хто не має 3-х дітей, той хворий” – мер Чернігова пропонує вести жорстку демографічну політику в Україні

Дата: 08 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Мер Чернігова Владислав Атрошенко пропонує ввести в Україні демографічні політику та пропаганду, згідно з якою українець, який не матиме мінімум трьох дітей, має вважатись “хворим, або не українцем”.

Про це Атрошенко написав на своїй сторінці у Фейсбук, коментуючи скорочення населення в українських містах, зокрема, у Чернігові.

Атрошенко наводить офіційну кількість населення: 42-43 млн людей в України і 290 тис. – у Чернігові. Але водночас сумнівається, що і вона відповідає дійсності.

Для “збереження української нації” він пропонує через релігійні установи та релігійних діячів міста, через вчителів, лікарів, будь-яких людей, які мають авторитет для суспільства, проводити пропаганду про те, що в кожній українській сім’ї має бути як мінімум троє дітей. І лише так вони зможуть називатись патріотами.

“Якщо брати патріотичну складову, потрібно, щоб мінімум 3 дитини в сім’ї. Щоб дівчина і хлопець, вони виростали і знали, що якщо в них не буде 3 дітей, значить вони якісь хворі або не такі, вони взагалі не українці! Це надзвичайно серйозне питання, воно чутливе, над цим потрібно працювати”, – пише Атрошенко.

За його словами, це має бути “записано” у підсвідомості людини, і стати суспільним трендом – “якщо в родині не буде 3-х та більше дитини, ми як нація старітимемо і не матимемо майбутнього”.

Як приклад невдалої демографічної політики Атрошенко наводить країни Прибалтики після входження до Євросоюзу.

“Після вступу в Євросоюз, країни Прибалтики лишилася майже половини населення, це жорстка статистика”, – пише Атрошенко.

А як приклад ефективної демографічної політики наводить Білорусь під керуванням Олександра Лукашенка.

“Коли ти приїжджаєш у Гомель на День міста в тебе враження, що ти попав у студентське місто. І це реальна статистика і Лукашенко має позитивну демографічну ситуацію в крайні”, – зауважує мер Чернігова.

Пропозиція Атрошенка викликала обурення як користувачів соцмереж, так і правозахисників.

Більшість коментаторів звертають увагу на складне економічне становище і неможливість повноцінно виростити навіть одну дитину, маючи зарплатню у 3200 грн.

“Я пропоную теж хороший варіант, треба щоб депутат або там міський голова точно це знав, відчував, що якщо в його місті середня зарплата менше 800 доларів, “він Якийсь НЕ такий”)) “хворий чи шо””, – пише користувачка Eugenia Modzolevska.

Дехто з користувачів припустив, що наступним кроком у такій політиці має стати податок на бездітність.

А інші спробували уявити собі, що робитимуть з бездітними українцями.

“Боюся уявити, що передбачається робити з бездітними. Психушка або в’язниця?”, – пише користувачка.

Водночас ґендерна експертка Марія Дмитрієва у коментарі для Центру інформації про права людини зауважила, що громада має вимагати у мера вибачення через такі заяви.

“Такі заяви – це чергова спроба виїхати на чужому карку у вирій. У нього самого дві дочки всього – так що, з огляду на його слова, він “або не українець, або хворий”. У нас, на жаль, не існує механізму покарання для держслужбовців за такі “вибрики”. Можливо, якби місцева (і не тільки!) громада зібрала достатньо підписів під листом з вимогою принести вибачення за свої неприпустимі заяви, було б незле”, – говорить Дмитрієва.

Крім того, за її словами, для стимулювання народжуваності в Україні спочатку мають бути створені умови, за яких жінка, яка народжує, не була б загнана у “материнське гетто” і обмежена системою координат “кухня-діти-церква”.

“Жінки чудово свідомі обсягів роботи, пов’язаних із народженням і вихованням дитини, і тому покладаються лише на себе. Якщо держава хоче більше дітей – нехай створює для цього умови: садочки, систему позашкільної освіти, нормальне медичне обслуговування, нормальні соціальні послуги. А то держава від нас, громадян, хоче і дітей, і патріотизму – а у відповідь що?”, – зауважує Дмитрієва.

Вона наголошує, що коли у жінки є достатньо можливостей поділити з чоловіком або з кимось іншим догляд за дитиною, це не відкидає її в “гетто материнства”. У Швеції відпустка по догляду за дитиною передбачена і для батька – і тому жінки менше втрачають кар’єрно.

“У нас і так уявлення про жінок як про обслуговуючий персонал нікуди не дівається – і всі ці чергові завивання про берегинь і хранительок це підтверджують”, – підсумовує Дмитрієва.

 Читайте також “Мера Чернігова звинуватили у сексизмі щодо заступниці”

У свою чергу головна редакторка Центру інформації про права людини Ірина Виртосу вважає, що у висловлюваннях мера Чернігова закладена дискримінація кількох груп громадян.

“Це черговий треш уже не тільки на адресу ролі жінки в суспільстві, до чого ми вже “звикли” від міського голови Чернігова. Не так давно чернігівський мер дозволяв собі сексистські коментарі щодо своєї заступниці. Але його слова про “неповноцінність”, “хворобу” уже зачіпає значно більше коло людей – у першу чергу, тих, хто не може народжувати дітей через медичні показники, або ж ті, хто запланував собі одну-дві дитини, ті, хто усвідомлено вибирає життя чайлдфрі, ті, хто фінансово не в силі потягнути виховання трьох дітей…”, – говорить Виртосу.

На її переконання, такі висловлювання порушують українське антидискримінаційне законодавство.

“Це щонайменше дискримінаційні висловлювання стосовно людей, які за станом здоров’я не можуть мати дітей, і їх представник держави публічно (!) називає “не такими”, “не українцями”, – обурюється Ірина Виртосу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter