Як реалізувати право на освіту для жителів окупованих територій – пропозиції від омбудсмана

Дата: 17 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Держава має забезпечити рівні можливості для доступу до вищої освіти як для мешканців контрольованої території України, так і тимчасово неконтрольованої та окупованої.

На цьому представник Уповноваженого з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко наголосила сьогодні під час круглого столу в офісі омбудсмана, повідомляє прес-служба Уповноваженого з прав людини.

“Складовими такого забезпечення мають бути інформаційні кампанії про порядок та умови вступу до ВНЗ молоді з окупованої та неконтрольованої території (національна та місцеві кампанії) та більш широке впровадження дистанційної освіти. Крім того, важливо забезпечити створення підготовчих курсів, зокрема, з української мови та історії України для тих, хто не зміг скористатися дистанційною освітою, але йому потрібно опанувати відповідний матеріал для, того щоб на рівних пройти конкурс з іншими абітурієнтами”, – переконана Жанна Лук’яненко.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука вважає, що також дуже важливо зберегти викладацький і матеріально-технічній потенціал вищих навчальних закладів, які переїхали на територію, підконтрольну уряду України.

Він також переконаний, що держава зможе підтримати, насамперед фінансово, дітей і молодь, які переселилися на підконтрольну територію України, у їхньому праві на здобуття освіти, адже за статистикою міжнародних організацій 98% ВПО перебувають на межі бідності.

Завідувач сектору переміщених вишів Департаменту вищої освіти Міністерства науки і освіти України Світлана Кретович повідомила, що минулого року була створена трансформована систему надання освітніх послуг, зокрема, спрощена процедуру вступу до вишів для переселенців. 

“Під час цьогорічної вступної кампанії  особи мають право  вступати до вищих навчальних закладів через освітні центри “Донбас – Україна” та “Крим – Україна” навіть у тому разі, якщо особа взагалі не має українського атестата і не складала ЗНО, або яка має український атестат, але здобула його дистанційно”, – зазначила Кретович.

Представники громадських організацій “Фонд “Відкрита політика”, “Крим-СОС”, “Восток-СОС” та благодійного фонду “Право на захист” висловили свої пропозиції щодо реалізації права на освіту жителів тимчасово окупованих територій АР Крим, м. Севастополя та непідконтрольних територій Донбасу, а також щодо призначення соціальної стипендії, надання інших пільг  внутрішньо переміщеним особам, які є студентами вишів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter