Як держава платитиме лікарям за пацієнтів – у МОЗ розказали про Національну службу здоров’я

Дата: 30 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) з літа 2018 року вирішуватиме питання державних фінансових гарантій медичного обслуговування пацієнтів.


28 грудня, президент підписав закон, що дав старт медичній реформі, а Кабмін ухвалив базові документи, зокрема — Положення про Національну службу здоров’я України.

Цей документ є ключовим для впровадження реформи фінансування системи охорони здоров’я.

НСЗУ — це національний страховик, який укладатиме договори із закладами охорони здоров’я та закуповуватиме у них послуги з медичного обслуговування населення, повідомляє МОЗ.

НСЗУ не володітиме коштами, які виділяються з держбюджету на оплату послуг медичного обслуговування населення. Гроші зберігатимуться на казначейських рахунках.

НСЗУ контролюватиме дотримання умов договору. Якщо йдеться про лікарську помилку, то тут контроль залишається за МОЗ.

У січні буде оголошено конкурс на посаду голови служби, і у кінці червня 2018 року НСЗУ буде утворена та розпочне роботу.

З цього часу ці медзаклади первинної допомоги почнуть отримувати прямі виплати за надані послуги.

Заклади, які до цього часу не встигнуть пройти процедуру автономізації або все ще чекатимуть, поки інші заклади їхнього міста, району чи ОТГ завершать цей процес, будуть і далі фінансуватися за рахунок медичної субвенції.

У цей же час буде розпочата робота з підготовки переходу закладів спеціалізованого і стаціонарного лікування на нову модель фінансування.

1 жовтня і 31 грудня — це друге і третє “вікно можливостей” для закладів первинної допомоги укласти контракт з НСЗУ та перейти з субвенції на прямі виплати за пацієнтів.

Як відомо, 28 грудня президент України Петро Порошенко під час робочого візиту до Одеської області підписав закон “Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів”.

Наприкінці серпня 2017 року Міністерство охорони здоров’я оприлюднило основні зміни в доступі до медичних послуг, які в результаті медичної реформи чекатимуть на пацієнтів з 1 січня 2018 року.

Зокрема, з 1 січня 2018 року кожен пацієнт зможе отримувати первинну допомогу безкоштовно в обраного ним сімейного лікаря.

Пацієнти укладатимуть декларації із обраними лікарями, і лікарі реєструватимуть їх у системі. НСЗУ зможе оплачувати лікарю ведення кожного пацієнта. А пацієнт отримає гарантовані державою безоплатні медичні послуги.

Крім того, з 1 січня базові аналізи будуть безкоштовними в амбулаторії сімейного лікаря.

Якщо сімейний лікар буде вимагати додаткові кошти під час лікування, пацієнт зможе звернутися зі скаргою до Національної служби здоров’я, а також замінити лікаря.

Також із початку 2018 року буде розширений перелік ліків, вартість яких за рецептом від сімейного лікаря, відшкодовується державою повністю або частково за програмою “Доступні ліки”.

Крім того, з 1 січня 2018 почнеться поступовий період на нову систему фінансування сімейних лікарів.

У цей час зберігається та поступово зменшується фінансування на пацієнтів, які були приписані до сімейного лікаря раніше, та зростатиме частка пацієнтів, які уклали декларацію.

Крім того, буде встановлена середня ставка для сімейного лікаря за приписану людину у 2018 році – 370 гривень.

Лікар первинної ланки матиме окремий бюджет на аналізи для пацієнтів. Річний тариф за літню людину (65+) та малюка буде удвічі більшим за тариф на чоловіка 25 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter