“Я вирвалася і втекла”: Російська журналістка відкрито звинуватила депутата Держдуми в харасменті

Дата: 28 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Заступниця головного редактора російського телеканалу RTVI Катерина Котрикадзе заявила про сексуальні домагання з боку депутата Держдуми РФ від партії ЛДПР Леоніда Слуцького.

Як повідомляє RTVI, інцидент стався ще 2011 року, тоді Котрикадзе вирішила мовчати, оскільки боялася неприємностей. Розповісти свою історію тепер її змусили новини про те, що три російські журналістки анонімно звинуватили Слуцького в харасменті.

Сім років тому 26-річна Котрикадзе працювала на грузинському телеканалі та прибула до Москви, щоб взяти в депутата інтерв’ю. Коли вона приїхала до нього в офіс, Слуцький зачинив двері на ключ і притулив журналістку до стіни.

“Потім він почав мене торкатися, намагався поцілувати … Я вирвалася і втекла”, – розповіла журналістка.

Котрикадзе наголосила, що жінки сьогодні повинні говорити про харасмент відкрито, не зважаючи на те, що є ризик накликати на себе образи і звинувачення в брехні.

Інформацію про сексуальні домагання Слуцького 22 лютого оприлюднив телеканал “Дождь”. Дві журналістки з парламентського пулу та продюсерка одного з російських телеканалів заявили, що минулоріч стикалися з проявами харасменту з-боку депутата.

Слуцький сказав, що йому лестить порівняння з американським продюсером Гарві Вайнштейном. Водночас звинувачення проти себе він назвав “провокацією” з метою “внести ложку дьогтю” в його репутацію та пов’язав їх з передвиборчою кампанією.

Леонід Слуцький. Фото: Анна Ісакова, прес-служба Держдуми РФ

Голова фракції ЛДПР у Держдумі та син лідера партії Володимира Жириновського Ігор Лебедєв назвав слова журналісток “обмовою”. Він також заявив, що кандидатура Слуцького, який очолює парламентський комітет по міжнародним справам, “для наклепу була обрана не випадково”.

“Тепер в очах західних політиків Слуцький може стати так званою нерукопотисною фігурою. А ми розуміємо, що в цьому випадку йому буде важко бути головою комітету з міжнародних справ”, – наводить слова Лебедєва Meduza.

Член комісії Держдуми з питань депутатської етики Валерій Гартунг зауважив, що вперше за 20 років роботи в парламенті стикається зі скаргами через домагання.

“Знаєте, якщо не проявляєш до жінки знаків уваги, вона може образитися. А якщо чоловік проявляє, то вона теж може образитися. Де ця середина? Це дуже інтимне питання. Хтось це сприйме як знаки уваги, а хтось – як образи”, – додав він.

Заступниця голови парламентського комітету у справах сім’ї Оксана Пушкіна у зв’язку зі звинуваченнями на адресу Слуцького зазначила, що збирається внести поняття “харасмент” в законопроект “Про державні гарантії рівних прав і свобод і рівних можливостей чоловіків і жінок в РФ”, який подали на розгляд в Держдуму ще 2003 року.

“Люди, які порушують свободу та права своїх колег, повинні будуть понести матеріальну, адміністративну, конституційну, дисциплінарну і навіть кримінальну відповідальність”, – підкреслила вона.

Нагадаємо, публічно обговорювати тему сексуальних домагань почали після гучного скандалу в Голівуді. В жовтні минулого року акторка Ешлі Джадд повідомила про домагання з боку американського продюсера Гарві Вайнштейна. Пізніше до неї долучилися більше 40 жінок. Окрім харассмента, продюсера також звинуватили в декількох зґвалтуваннях.

В англомовному сегменті інтернету акторка Алісса Мілано запустила флешмоб з гештеґом #MeToo (#ЯТеж), під яким люди розповідали про пережите насильство. Журнал Time назвав жінок і чоловіків, які розповіли про домагання, персонами року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter