Європейський суд розгляне скаргу журналіста щодо відмови у доступі до генплану Шостки

Дата: 18 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) розгляне скаргу журналіста Центра інформації про права людини Миколи Іващенка на відмову у доступі до текстової частини Генерального плану міста Шостка, що на Сумщині.

Про це повідомив сам журналіст, який отримав листа від Суду у Страсбурзі.

“Суд розгляне Вашу справу за першої можливості на основі наданих Вами документів та інформації… Вас повідомлять про рішення, винесене Судом у Вашій справі”, – написала у своєму листі юридичний секретар Ольга Дмитренко, зауваживши, що заяві присвоєно номер 13804/15 Ivashchenko v. Ukraine.

Минулого року Шосткинська міська рада відмовила журналістові у доступі до текстової частини Генерального плану через гриф “Для службового користування” (ДСК), який був присвоєний документу. Це завадило Іващенку підготувати журналістський матеріал, і він стверджує, що Україна таким чином порушила ст. 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (“Вираження думок”) та ст. 13 Конвенції (“Право на ефективний спосіб юридичного захисту”).

“Це ненормально, коли від платників податків приховують усю Пояснювальну записку, не розділивши її на відкриту і закриту частини. Службовці відділу архітектури і містобудування могли просто заретушувати ту інформацію, яку необхідно закрити відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону “Про доступ до публічної інформації”. Однак вони цього не зробили, попри те, що на момент звернення до міськради цей Закон вже як три роки діяв в Україні. Обмеження в доступі до усієї Пояснювальної записки не переслідувало законної мети. Суддя Шосткинського міськрайонного суду Михайло Свиненко прийшов до висновку, що запитувана інформація правомірно обмежена в доступі і не порушує ст. 10 Європейської Конвенції, але при цьому він не встановив законної мети обмеження, не проаналізував текстову частину Генерального плану Шостки на предмет обґрунтованості його повного обмеження, не обґрунтував, зокрема, які інтереси держави і як можуть постраждати внаслідок її надання”, – розповідає журналіст.  

Іващенко стверджує, що домігся того, аби текстову частину врешті-решт оприлюднили на сайті міської ради.

“Зловживання із доступом громадян до генпланів було настільки масштабним по всій Україні і породжувало корупційні складові у діяльності службовців, що законодавець передбачив окрему норму про автоматичне зняття грифу “ДСК” після одного року з дня набуття чинності Закону, який містив таку норму. Коли минуло більше тринадцяти місяців, то виявилось, що відомство голови міста Миколи Ноги не переглянуло гриф “ДСК”. Їм потрібно було окремим інформаційним запитом нагадувати, аби вони почали виконувати свої обов’язки”, – каже журналіст.

Як відомо, під час судових засідань в Шосткинському міськрайонному суді суддя Михайло Свиненко двічі неправомірно забороняв журналістові проводити аудіозапис, що змусило журналіста надсилати скарги до Вищої кваліфікаційної комісії України (ВККС).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter