ЄСПЛ скасує рішення українського суду щодо Януковича, якщо не змінити КПК про заочне засудження – Горбатюк

Дата: 11 Березня 2017
A+ A- Підписатися

У законопроект про заочне засудження необхідно внести зміни, щоб вирок за цим законом екс-президент Віктор Янукович не зміг оскаржити в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

Про це заявив начальник Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

Він наголосив, що процедура заочного засудження є винятковою.

“Тому законодавчо потрібно прописати такі умови, які дали б змогу суду і слідству стверджувати, що всі заходи щодо дотримання прав підозрюваного були вжиті. І тільки його відмова, його неявка призвели до того, що він не бере участі в процесі”, – зазначив Горбатюк під час круглого столу “Проект закону №5610. Зміни в КПК – удосконалення процесуальних механізмів чи порушення прав учасників кримінального судочинства”.

За словами Сергія Горбатюка, із проекту потрібно вилучити всі положення, які можуть призвести до вибіркового правосуддя.

“Насамперед ідеться про терміни дії закону. Він має бути постійно діючим. Будь-які терміни вказують на те, що планується притягти певну кількість людей”, – пояснив начальник Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури.

Окрім того, він зазначив, що в проекті має бути вичерпний перелік дій правоохоронних органів щодо інформування підозрюваного про кримінальне провадження, його суть, забезпечення доступу до слідчих дій.

Також у Кримінальному процесуальному кодексі має бути передбачена процедура перегляду провадження, якщо засуджений не знав про процес або не міг з об’єктивних причин брати в ньому участь.

Сергій Горбатюк наголосив, що чітко має бути прописана процедура повідомлення про підозру, передбачена процедура відеоконференції з тими, хто знаходиться за кордоном.

“Якщо в законопроект не будуть внесені такі зміни, то рішення, за яким особу засудять, буде скасоване Європейським судом, і держава Україна буде зобов’язана виплатити компенсацію”, – пояснив він.

Експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук зазначив, що багато із запропонованих законопроектом змін безпосередньо не стосуються конкретно заочного засудження.

“Мета, яку оголошують і генеральний прокурор, і захисники цього законопроекту, не відповідає самому текстові законопроекту”, – переконаний він.

Олександр Банчук вважає, що в цій ситуації подальше проходження законопроекту в парламенті потрібно заблокувати.

“Єдиний можливий варіант – спробувати заблокувати цей законопроект. Не приймати, наприклад, до 15 квітня. Можливо, спробувати інший варіант законопроекту напрацювати”, – пропонує експерт.

Голова ГО “Сім’ї героїв Небесної сотні” Володимир Бондарчук додав, що для сімей Небесної сотні важливо, щоб судові рішення були визнані та легітимні як в Україні, так і за її межами.

“Оскільки законопроект №5610 містить величезну кількість норм, що мають характер виборчого правосуддя, то внесення змін (у законопроект, – ред.) не дасть змоги покарати винних у загибелі наших рідних, у злочинах під час Революції Гідності”, – упевнений він.

Володимир Бондарчук переконує в необхідності розроблення нового законопроекту.

“Ми зійшлися на думці про необхідність розроблення законопроекту, який вирішив би всі ті насущні проблеми, що заважають упровадженню процедури спеціального заочного розслідування і засудження”, – підсумував він.

Окрім того, адвокат сімей героїв “Небесної сотні” Віталій Титич поінформував, що з метою розроблення нового законопроекту створена альтернативна робоча група.

Очолила цю групу народна депутатка України Олена Сотник. Вона визнала, що в генерального прокурора, звісно, є мотивація довести до кінця розслідування злочинів проти учасників Майдану, і забезпечити правосуддя щодо колишнього керівництва країни, яке ховається за кордоном. Однак, за її словами, подібні законопроекти з’являються ще й тому, що сам генпрокурор не є фахівцем у юридичній галузі.

Олена Сотник зазначила, що серед народних депутатів також “не всі готові до експертної дискусії, приймати ті законопроекти, які справді вирішуватимуть проблему”.

Адвокат сімей “Небесної сотні” Павло Дикань також зазначив, що запропонований законопроект жодної проблеми, пов’язаної із заочним засудженням, не вирішує. “Він створює лише нові, пов’язані саме з вибірковістю цього процесу”, – зауважив він.

“Змінювати потрібно не лише кримінально-процесуальне законодавство, зважаючи на те, що відбувається в розслідуванні, змінювати потрібно і Кримінальний кодекс у певній частині. Тому що, наприклад, частина “Злочини проти людяності” у нас взагалі не визначена в Кримінальному кодексі”, – заявив він.

“Тому це насправді робота для вчених, а не для депутатів. Це робота для експертів, які повинні підготувати, а депутати повинні вивчити цю проблему і для себе її зрозуміти, у першу чергу. Тому що, на жаль, як ми бачимо, голосування відбуваються не за принципом розуміння, а за принципом необхідності. Про що прямо кажуть депутати на робочій групі. Не має бути принципу політичної доцільності, має бути принцип досягнення справедливості і створення системи правосуддя в Україні”, – підсумував Павло Дикань.

Нагадаємо, 23 лютого Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до Кримінального процесуального кодексу України про заочне засудження. За документ проголосували 233 депутати.

Раніше суддя Європейського суду з прав людини Олександра Яновська застерегла, що підозрюваний має чітко заявити про відмову від права особисто бути присутнім під час досудового розслідування і судового засідання. Після цього можна розпочинати процедуру заочного засудження. 

Про небезпеку заочного судочинства раніше попередив королівський адвокат, керуючий партнер британської правозахисної групи Global Rights Compliance Вейн Джордаш. Він звернув увагу, що за відсутності пильності, процесуальної справедливості і законності вкрай легко можна поставити під сумнів вирок, який приймався в умовах заочного судочинства.

Також раніше експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук висловив думку, що під приводом необхідності засудження Віктора Януковича і його оточення президент Петро Порошенко та генпрокурор Юрій Луценко запланували масштабний наступ на права українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter