Експерти ОБСЄ закликали випустити кримського журналіста Семену на материкову Україну

Дата: 14 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Учасники 3-ї робочої зустрічі експертів ОБСЄ з питань громадянських свобод в Алмати закликали російську владу негайно забезпечити кримському журналісту Миколі Семені можливість проходження медичного лікування у профільному медичному закладі. В протилежному випадку погіршення здоров’я журналіста і його наслідки будуть на совісті російської влади.

У заяві висловлюється стурбованість погіршенням здоров’я Миколи Семени. Відзначається, що згідно з інформацією Київського інституту нейрохірургії журналісту необхідна операція, інакше існує ризик, що він отримає інвалідність. Утім кримінальна справа, яку порушило проти нього ФСБ, не дозволяє йому виїхати на материкову частину України для лікування.

Заяву ухвалено за ініціативи Центру інформації про права людини. Крім того, Центр серед іншого надав рекомендацію для ОБСЄ підтримати ідею уповноваженої зі свободи ЗМІ ОБСЄ Дуні Міятович про створення міжнародної моніторингової місії з прав журналістів у Криму.

19 квітня цього року ФСБ провела обшуки у низки кримських журналістів, проти Миколи Семени було порушено кримінальну справу за нібито заклики до порушення територіальної цілісності РФ із використанням ЗМІ. Справу було порушено після його статей на сайті “Крим. Реалії”, який є проектом “Радіо Свобода”. Йому загрожує до п’яти років ув’язнення.

Наприкінці квітня з’їзд Європейської федерації журналістів ухвалив заяву, у якій засудив збільшення репресій проти журналістів у Криму. Справа Миколи Семени в цій заяві була однією з ключових.

У кінці травня уповноважена зі свободи ЗМІ ОБСЄ Дуня Міятович заявила про початок роботи над створенням міжнародної моніторингової місії з прав журналістів у Криму.

Нещодавно адвокат Семени Олександр Попков і заступниця мінстра інформаційної політики України Еміне Джепар заявили на прес-конференції про критичне погіршення здоров’я Миколи Семени і необхідність операції в Інституті нейрохірургії.

Робоча зустріч експертів ОБСЄ проводиться втретє. Перші дві зустрічі були в Берліні і Тбілісі. Учасники виробляють рекомендації, які мають на меті поліпшити ситуацію з правами людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter