Система дозволів на в’їзд до Криму створює перешкоди для журналістів і потребує спрощення – експерти

Дата: 19 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Існуюча на сьогодні система видачі спецдозволів створює багато перешкод для доступу іноземних журналістів до Криму, тому її потрібно спростити.

Про це йшлося на круглому столі на тему Доступ іноземних журналістів до Криму: Як прорвати інформаційну блокаду?”, який організував Центр інформації про права людини у приміщенні Національної спілки журналістів України.

Згідно зі ст. 10 закону “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, іноземні громадяни можуть відвідувати Крим тільки з території материкової України та за наявності спеціального дозволу. Такі дозволи видає Державна міграційна служба України (ДМС).

В’їзд іноземних громадян до Криму регулюється постановою Кабінету міністрів України № 367 від 4 червня 2015 року зі змінами від 16 вересня 2015 року (постанова №722).

За словами голови правління Центру інформації про права людини Тетяни Печончик, ця постанова є невиправдано бюрократичною та створює суттєві перешкоди для роботи іноземних журналістів в Криму: “Для отримання спецдозволу іноземному журналістові треба приїздити в Україну, подавати документи українською мовою, отримувати лист-погодження в Міністерстві інформаційної політики, йти з усіма цими документами до ДМС і ще чекати до п’яти днів. Відсутня можливість подати документи з-за кордону через консульські і дипломатичні установи України, не можна подати документи англійською мовою. Замість висвітлення репресій в Криму іноземні журналісти витрачають нерви, час і кошти для оббивання бюрократичних порогів“.

Крім того, як розповіла Тетяна Печончик, урядова постанова містить закритий список категорій іноземних громадян, які можуть отримати спецдозвіл на в’їзд до Криму. Серед них, наприклад, немає адвокатів, кінодокументалістів, дослідників, присутність яких в Криму важлива для документування та висвітлення ситуації з правами людини.

Центр інформації про права людини пропонує спростити процедуру доступу до Криму іноземних журналістів, міжнародних правозахисних місій, адвокатів. Зокрема, йдеться про те, аби передбачити повідомний, а не дозвільний принцип порядку в’їзду і напрацювати систему спрощених дозволів для міжнародних правозахисних місій, журналістів і адвокатів, метою поїздки на окуповані території яких є моніторинг та захист прав людини, а також висвітлення ситуації в Криму.

Іншою проблемою, про яку, зокрема, говорять іноземні журналісти, є вимога потрапляти до Криму з території материкової України.

Кореспондент польської “Газети виборчої” Петро Андрусечко розповів, що, коли він заїжджав до Криму з території України, то мав тригодинну розмову з представником ФСБ Росії, який випитував у нього масу приватної  інформації. Журналіст зазначив, що Україна, ускладнюючи доступ до Криму, перебуває у програшній ситуації, адже іноземні журналісти, знаючи про складнощі доступу, просто відмовляються їхати на півострів.

Кримський журналіст, кореспондент Радіо Свобода Сергій Мокрушин заявив, що існуюча система перешкод щодо потрапляння до Криму не дає нічого. Адже пропагандисти з боку Росії заїжджають туди безперешкодно, а Україна як держава не може ніяк проконтролювати, хто потрапляє на окупований півострів з боку Росії.

Радник міністра інформаційної політики Юлія Каздобіна сказала, що позиція міністерства співпадає з думками правозахисників. МІП виступає за спрощення порядку в’їзду журналістів до Криму.

Кримські журналісти з BlackSeaNews Андрій Клименко і Тетяна Гучакова вважають, що необхідно спрощувати в’їзд журналістам до Криму, однак виступають проти ідеї, щоб іноземні журналісти могли заїздити в Крим з російської території, оскільки, на їхню думку, це крок до розмивання санкцій проти Росії.

***

У круглому столі взяли участь українські та іноземні журналісти, а також представники медійних організацій, зокрема, Національної спілки журналістів України, Інституту масової інформації, Інституту розвитку регіональної преси, ГО “Детектор.Медіа” та інших.

Ознайомитися із повним текстом пропозицій Центру інформації про права людини щодо спрощення існуючого порядку доступу іноземних журналістів та правозахисників до Криму можна тут.

Додаткова інформація за телефоном +38 067 445 95 43 або на email: tp@humanrights.org.ua

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter