Парламентська коаліція хоче завадити незалежності ТСК щодо нападів на активістів ‒ депутатка Сотник

Дата: 06 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Парламентська коаліція намагається створити контрольовану тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападів на громадських активістів.

Про це заявила з парламентської трибуни народна депутатка від “Самопомочі” Олена Сотник, передає кореспондентка Центру інформації про права людини.  

“Зараз у парламенті більшість, коаліція намагається створити абсолютно контрольовану слідчу комісію”, – заявила Сотник.

Вона наголосила, що саме ця коаліція призначила керівників силових відомств, які зараз відповідають за розслідування нападів на активістів.

“І в той же час вони хочуть контролювати ТСК, яка має дати висновок, чи є бездіяльність у діях цих органів чи ні, чи напади на активістів розслідуються чи саботуються правоохоронними органами”, – обурилася депутатка.

Від імені фракції “Самопоміч” Сотник озвучила вимогу сформувати “незалежну та збалансовану” комісію, а її головою обрати людину, яка не має відношення до коаліції.

Із схожою заявою виступили координатори руху “Хто замовив Катерину Гандзюк?”.

“НФ та БПП мають контроль над всім силовим блоком і тепер ще хочуть отримати контроль над парламентською комісією, що має контролювати роботу цих органів! Ми вимагаємо виключення з ТСК [Антона] Геращенка й включення у склад комісії [Мустафи] Найєма та інших депутатів, до яких у громадських активістів та правозахисників є довіра”, – йдеться на сторінці руху.

Сам Мустафа Найєм заявив, що фракція Блоку Петра Порошенка, членом якої він є, відмовилася висувати його у члени ТСК. Притому що він був одним з ініціаторів створення такої тимчасової слідчої комісії.

За його словами, це була вимога Ірини Луценко, яка є представником президента у Верховній Раді та дружиною генпрокурора.

“На думку фракції, у мене є конфлікт інтересів, бо мій брат – адвокат Катерини Гандзюк”, – додав Найєм.   

Водночас, як пояснила кореспондентці Центру інформації про права людини віце-спікер та член БПП Ірина Геращенко, Найєма не включили до складу ТСК, бо “там мають бути представники фракцій, а він дистанціюється від фракції, не бере жодної участі в її житті.

“Але комісія – це відкрита структура, її засідання відбуваються публічно й будь-який депутат може брати участь у засіданнях”, – додала Геращенко.

Як прокоментувала журналістам Ірина Луценко в кулуарах парламенту, саме “фракція визначає, кого зі своїх представників вона буде делегувати в комісію”.

“Принцип створення ТСК пов’язаний з більшістю і меншістю представництва у Верховній Раді. Ті, кого більше, дають більше членів комісії, ті, хто представлений менше в парламенті, дають меншу кількість членів комісії”, – уточнила вона з приводу вимоги сформувати “збалансовану та незалежну ТСК”.

На запитання про можливе обрання голови ТСК не з числа представників коаліції, Луценко відповіла, що це вже буде визначати сама комісія, коли збереться на перше засідання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter