Художниця з Таджикистану виставкою хотіла привернути увагу до харасменту: тепер її звинувачують у служінні Сатані

Дата: 07 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Виставка художниці Маріфат Давлатової, яку вона відкрила у столиці Таджикістану Душанбе, викликала бурхливу реакцію у співгромадян, які тепер звинувачують її у виготовленні порнографії, служінню Сатані та погрожують розправою.

Про історію художниці пише місцеве Радіо Свобода.

Маріфат Давлатова малює оголених жінок. Її нова виставка має на меті привернути увагу жителів Таджикистану до проблеми харасменту та нерівності жінок та чоловіків. 

“Я жінка і не раз відчула на собі ці мерзенні сальні погляди молодих і дорослих чоловіків. Я не раз чула, як вони ображають жінок, як обговорюють дівчат у відкритих вбраннях. Я переконана, що ми повинні покінчити зі страхом у нашій країні, адже ми живемо у вільному і світському суспільстві”, – говорить вона.

Моделями Давлатової стали її родички.

Вони попросили художницю не малювати їхніх облич, і це зрозуміло, адже невдовзі після відкриття виставки дівчина почала отримувати погрози у Facebook.

“Це не мистецтво, це розпуста, пропаганда розпусти. Тільки слуги шайтана можуть опуститися до цього. Хто тобі дав право малювати чужих жінок. Ти цим ображаєш всіх жінок мусульман. Це зрада своєї релігії, за це тебе покарають, заб’ють до смерті. Покайся, дурна дівчина, поки час є. Іслам забороняє малювати живе творіння Аллаха. Пропаганда на розпусту карається”, – наводить один з прикладів Давлатова.

Критикують виставку не тільки чоловіки.

“Мені особисто соромно було дивитися на картини оголених східних жінок, які завжди славилися своїм цнотливістю і скромністю, яке приниження”, – написала одна з коментаторок.

Проте знайшлись і поціновувачі творчого підходу художниці, які говорили про те, що суспільству Таджикистану слід почати виходити з минулого сторіччя.

Історія Маріфат Давлатової не унікальна. Жінки в Таджикистані та сусідніх країнах постійно зазнають дискримінації, яка інколи переходить всі межі. Нещодавно в Казахстані суд визнав винною у завідомо неправдивому доносі Олену Іванову, яка подала до суду на екс-депутата та бізнесмена, який зґвалтував її минулого року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter