Правозахисники розповіли про викрадення та вбивство бойовиками 16-річного хлопця на Донеччині

Дата: 05 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Харківська правозахисна група (ХПГ) розповіла про єдиний перевірений правозахисниками факт  викрадення та вбивства дитини бойовиками незаконного збройного формування на території Донеччини. Шістнадцятирічного Степана Чубенка викрали, катували та розстріляли у 2014 році. Бойовики батальйону “Керч” вимагали в матері хлопця гроші “за його голову”. 

Про це йдеться у доповіді ХПГ “Насильницькі зникнення та зникнення безвісти під час збройного конфлікту на сході України у 2014 – 2018 роках”. 

Степан Чубенко. Автор фото: Артем Гетьман

Так, 24 червня 2014 року футболіст Степан Чубенко повертався потягом з Києва до Краматорська. Його шлях пролягав через Донецьк. Бойовики з батальйону “Керч” зняли його з потягу через жовто-блакитну стрічку на рюкзаку. 

Правозахисники вказують, що дитину спочатку побили, а потім відвезли до Горбачево-Михайлівки, де після катувань розстріляли. 

Представники незаконного збройного формування вимагали від матері гроші за викуп сина, а коли виявилось, що Степан Чубенко мертвий, то вимагали гроші “за його голову”

У репортажі Свои.City мати хлопця, громадянка Росії Сталіна Чубенко розповіла, що бойовики звинуватили її сина у тому, що він є членом Правого сектору та нібито причетний до спалення 48 людей в Одесі 2 травня 2014 року. Однак матір вказує, що під час подій в Одесі її сина не було в Україні.

За словами Сталіни Чубенко, її син брав участь в проукраїнських акціях. Від знайомих вона згодом дізналась, що саме він зірвав прапор незаконного збройного формування Донеччини на головній площі Краматорська під час окупації міста. 

У вересні 2014 року батькам вдалось знайти тіло хлопця. Після ексгумації його останки відправили до Краматорська. Степана Чубенка поховала 8 листопада 2014 року. 

Харківська правозахисна група вказує, що до вбивства причетні троє осіб із формування “Керч”, зокрема, його командир Вадим Погодін. 

У листопаді 2017-го Торецький суд визнав винними у викраденні, тортурах і вбивстві Степана Чубенка бойовиків батальйону “Керч” Вадима Погодіна, Максима Сухомлінова і Юрія Москальова.

Під час слідства свідок розповів, як Керч, Буба і Жора штовхали до траншеї побитого і зв’язаного Степана. Погодін вистрілив з “Макарова” у голову хлопцеві, який стояв на колінах. Двоє інших “добили” його.

Суд засудив їх до довічного ув’язнення. Наразі злочинці переховуються на території анексованого Криму та в Росії. Вони знаходяться у міжнародному розшуку.

У правозахисній організації вказують, що після переходу збройного конфлікту в фазу низької інтенсивності кількість зникнень зменшилась, але все одно вони трапляються й досі. 

Нагадаємо, що з 2014 по 2018 роки правозахисники ХПГ зафіксували на Донбасі 4 649 випадків зникнень безвісти, переважно в боях на сході України. Найбільша кількість зникнень сталася під час активної фази воєнного конфлікту у 2014–2015 роках. Серед зниклих 3 135 чоловіків, 645 жінок, 239 дітей, а стать 630 осіб не було можливості визначити через брак інформації. Щоб отримати інформацію про зниклих безвісти, правозахисники аналізували заяви про зникнення, які подавали люди до Національної поліції (починаючи з 2014 року таких подали 8 400), численні інформаційні запити до органів влади, а також інформацію, зібрану під час моніторингових поїздок до населених пунктів уздовж лінії розмежування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter