Хатні справи та догляд за дітьми: в Ірландії хочуть скасувати статтю конституції, яка забороняє жінкам працювати

Дата: 06 Липня 2018
A+ A- Підписатися

В Ірландії проведуть референдум щодо скасування статті конституції про сімейну роль жінки.

Про це повідомляє RTE.

Конституція Ірландії була ухвалена парламентом 1937 року. З того часу до неї внесли низку змін, адже головний документ країни містив багато дискримінаційних статей. До цього року в Ірландії фактично були заборонені аборти, через що жінкам доводилося їздити до сусідніх країн, щоб перервати вагітність.  

Досі в конституції Ірландії є стаття, яка карає людей за богохульство штрафом у розмірі 25 тисяч євро. За вісімдесят років існування цієї норми в країні за нею не був засуджений жоден громадянин. Проте у 2015 році один місцевий житель подав до поліції заяву на британського актора Стівена Фрая після його виступу на радіо. До суду справа так і не дійшла. 

Стаття 41.2, яка визначає “основну роль жінки – виконання роботи по дому та догляд за дітьми”, неодноразово критикувалась у середині країни та за її межами.

“Цього року, у соту річницю з часу поширення виборчого права на жінок в Ірландії, уряд вірить, що настав вдалий час для скасування статті 41.2 та розпочати публічні дебати про ґендерну рівність у країні. Наша конституція не має обмежувати права чоловіків. Наша конституція не має обмежувати права жінок. І чоловіки, і жінки повинні мати право жити тим життям, яке вони собі обрали”, – прокоментував міністр юстиції Ірландії Чарлі Фланаган рішення уряду винести це питання на референдум.

Голосування проведуть у день президентських виборів у жовтні 2018 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter