Кремлівський голова Криму Аксенов створив приватну військову компанію, куратором якої є поплічник Пригожина – ЗМІ

Дата: 25 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Кремлівський куратор тимчасово окупованого українського Криму Сергій Аксенов створив на півострові приватну військову компанію (ПВК) під назвою “Конвой”. У цьому незаконному формуванні найманців курує “права рука” Євгена Пригожина з позивним “Мазай”. 

Про це інформує видання “Важные истории”.

Учасники незаконного збройного формування “Конвой”

З посиланням на неназваного співрозмовника ЗМІ інформує, що на момент формування в ПВК налічувалось близько 300 осіб.

За даними Центру журналістських розслідувань, більша частина бійців цього незаконного формування – не з Криму.  

Наразі позиції “Конвою” перебувають в сусідній із тимчасово окупованим Кримом Херсонській області.

Російські пропагандисти, які побували у розташуванні ПВК, повідомляли, що найманці озброєні “до зубів”, забезпечені всім необхідним, укріплення – цілий багатоквартирний будинок під землею.

Крім того, ПВК має важку техніку – танки Т-80 і Т-90 та свою радіоелектронну розвідку.

У репортажі пропагандистів засвітився також командир “Конвою” з позивним “Мазай”.

Костянтин Пікалов

Видання ідентифікувало, що це права рука засновника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина і куратор ПВК в Африці Костянтин Пікалов.

Уперше про “Мазая” стало відомо після спільного розслідування видань Bellingcat і Insider. Згідно з матеріалом, той курирував пригожинських політтехнологів на Мадагаскарі та в Центральноафриканській республіці. У листуванні між співробітниками “Мазай” описується як єдина людина в ЦАР, яка без страху і на рівних розмовляє з Пригожиним.

На свої фото і відео в телеграм-каналі “Конвой” ставить зображення шеврона імператорського конвою.

“Це ПВК Аксенова, але все командування – колишні співробітники ПВК “Вагнер”. Усі — давно знайомі між собою люди”, – заявив виданню колишній найманець “Конвою”.

Як відомо, Російська Федерація продовжує незаконні мілітарні дії в тимчасово окупованому Криму, щоб і далі підтримувати неспровоковану повномасштабну війну з Півдня України.
 
Кримчани щодня повідомляють Представництву Президента України в Автономній Республіці Крим про запуски російських ракет з акваторії Чорного моря – усі снаряди летять у бік українських міст.
 
Крім того, мешканці окупованого Криму щодня продовжують фіксувати активність російських винищувачів, які, ймовірно, стріляють ракетами по містах України.
Окупанти продовжують готуватися до “оборони” тимчасово окупованого Криму: за останньою інформацією там розмістили близько 90 бойових літаків і 60 вертольотів.
 
У відкритих джерелах з’явилася інформація, що окупанти почали проводити “перепис населення” в місцях проживання кримських татар, щоб далі роздавати повістки громадянам України.
 
Станом на 13 березня 2023 року в окупованому Криму Представництво Президента зафіксувало поховання щонайменше 324 солдатів російської армії. 217 із них, ймовірно, були громадянами України. У відомстві наголошують, що кількість поховань може бути більшою, оскільки значна частина відбувається без оприлюднення. Ця інформація регулярно доповнюється.
 
Також відомо, що російські загарбники забрали кров з цивільних центрів переливання крові у тимчасово окупованому Севастополі для клінічного військового госпіталю. Медична криза на окупованому півострові загострюється.
 
Представництво Президента України в АРК висловлює подяку кримчанам за оперативні повідомлення про ситуацію на Кримському півострові, зокрема щодо соціально-економічної ситуації, пересування військ РФ, руху спротиву окупації. Громадян просять надсилати детальну інформацію електронною поштою: press.mpuinarcrimea@gmail.com.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter