ФСБ показала відео, де захоплені моряки зачитують, що порушили “територіальні води Росії”

Дата: 27 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

У Федеральній службі безпеки Росії кажуть, що допитали українських моряків, затриманих у Керченській протоці.

Як повідомляє ТАСС, у ФСБ заявляють, що нібито знайшли серед українських моряків двох співробітників СБУ.

“Координаторами провокації були два співробітники СБУ, які перебували безпосередньо на українських кораблях”, – пише російське ЗМІ.

В ФСБ додали, що допитали “оперуповноваженого 7-го управління Головного управління військової контррозвідки СБУ, старшого лейтенанта Андрія Драча (перебував на катері “Нікополь”), комендор-сигнальника, матроса катера “Нікополь” Сергія Цибізова, командира дивізіону суден забезпечення військово-морської бази “Південь” ВМС України (військова частина А-1728), капітана 3-го рангу Володимира Лісового.

ФСБ також опублікувала відео з українськими моряками, на якому вони заявляють, що нібито порушили “територіальні води” РФ у морі.

Андрій Драч на відео каже, що українські кораблі зайшли в “територіальні води РФ”.

“Я, Драч Андрій, член екіпажу судна “Нікополь” ВМС України. 23-го числа отримав завдання прямувати маршрутом “Одеса – Маріуполь” через Керченську протоку. На шляху проходження до Маріуполя ми зайшли в територіальні води РФ, де нас попереджала берегова охорона РФ, що ми порушуємо законодавство Росії.

Неодноразово нам говорили, щоб ми покинули територіальні води Росії. Під час зупинки берегова охорона попередила нас, що треба покинути територіальні води РФ і вийти за 12-мильну зону і чекати на подальші рішення нашого проходження через Керченську протоку до Маріуполя”, – промовив чоловік, постійно опускаючи очі донизу.

Володимир Лісовий на відео говорить, що “свідомо ігнорував” запити з боку Росії та усвідомлював, що “дії українських суден чинять провокацію”.

“Я, Лісовий Володимир Володимирович, командир військової частини 1828. З 22 листопада 2018 року перебуваю в складі кораблів ВМС України… здійснив перехід через Керченську протоку. Після перетину російського кордону візуально спостерігав кораблі прикордонної служби ФСБ Російської Федерації. Із запитів… радіостанції ігнорував свідомо.

Під час переходу на борту перебувала стрілецька зброя, а також кулемети ДШК з боєкомплектами. Усвідомлював, що дії кораблів ВМС України в Керченській протоці мають провокаційний характер. Я виконував наказ і планував здійснити переправлення кораблів з порту Одеси до порту Маріуполя”, – зачитав він з листка свою промову.

Сергій Цибізов також заявив про нібито порушення Україною “територіальних вод РФ”.

“Я Цибізов Сергій Андрійович. У п’ятницю вийшли о 8-й ранку з Одеси і йшли до Бердянська через Керченську протоку. Коли підійшли до Керченської протоки, зайшли на води Росії, після чого нам були поставлені команди зупинитися і очікувати подальших команд. Перед тим як відкрити вогонь, були помічені ракетниці зеленого кольору – дві.

Ми на “Нікополі” далі йшли-йшли, і з нами зв’язалися російські кораблі, попросили зупинитися, впасти на реверс. По нас відкрили також вогонь. Командир прийняв рішення та зупинив катер. Нас зняли з катера, і все”.

Командувач Військово-Морських сил України Ігор Воронченко переконаний, що захоплених моряків російські силовики під тиском змушують давати неправдиві свідчення.

“Уже було відео з трьома матросами, які давали свідчення під психологічним та фізичним впливом. Я цих матросів з Нікополя знаю, вони завжди були чесними професіоналами своєї справи. І те, що вони зараз говорять, – це неправда”, – цитує командувача ВМС України інформаційне агентство “Інтерфакс-Україна”. Він зауважив, що з цими військовослужбовцями вже зустрілися адвокати.

За словами Ігоря Воронченка, двоє військових – вихідці з Криму, а їхні батьки проживають на півострові. Він вважає, що російські силовики через це чинитимуть тиск на захоплених військовослужбовців.

Ця картинка демонструє, в якій безправності перебувають протягом майже п’яти років більшість громадян України в окупованому Криму. Таку думку висловила голова правління громадської організації “Крим SOS” Таміла Ташева
 

“Як у захоплених військовослужбовців, так і в кримських політв’язнів немає доступу до українських консулів. Складно одному перебувати в такому стані. Ми бачили за всіма “диверсійними справами”, яким чином Росія та підконтрольні їй актори на півострові використовують тортури для того, щоб отримати вигідні їм покази. Вони демонструються потім російськими ЗМІ. А згодом перші покази, незалежно від подальшої відмови, все одно брались як основні, і “суди” виносили конкретні терміни”, – сказала вона. Правозахисниця нагадала про статус військовслужбовців як військовополонених.  

 
За словами Таміли Ташевої, станом на 27 листопада в Криму є 98 політично мотивованих кримінальних справ, 63 людини за цими справами перебувають у місцях несвободи, і 292 адміністративних справи проти нелояльних до Росії громадян України. Окрім цього, правозахисниця нагадала про 16 насильницьких зникнень в окупованому Криму.  

Нагадаємо, увечері 25 листопада, коли українські судна проходили через Керченську протоку в Азовському морі, російські кораблі та катери почали переслідування, вимагаючи зупинитися і застосувавши зброю на ураження.

Росія твердить, що українські кораблі не подавали запит на прохід через Керченську протоку, і звинувачує Україну в провокації. За інформацією ж начальника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка, морська операція була плановою і законною, яка не передбачала жодних військових дій. 

Згодом російські військові захопили три українські кораблі, поранивши шістьох військовослужбовців. Як повідомив на засіданні РНБО Віктор Муженко, усього на трьох захоплених суднах було 23 українські моряки, двоє з них тяжко поранені. Також Муженко зазначив, що зв’язок з військовими зник після захоплення кораблів.

Українських полонених, яких Кремль визнає пораненими (а це троє з шести, які є пораненими за версією України), за інформацією української влади, доставили до Москви. Водночас, за інформацією Федеральної агенції новин, троє українських військових перебувають у відділенні травматології Керченської лікарні №1. 

Депутатка Європейського парламенту Ребекка Гармс вважає, що необхідно детальніше дослідити, що сталося за межами територіальних вод Росії. Вона наголосила, що це вперше з початку військової кампанії проти України російські морські сили під прапором РФ відкрито напали на українські морські сили. Євродепутатка переконана, що економічні та персональні санкції проти Росії мають бути посилені. 

26 листопада Верховна Рада підтримала проект указу президента, що передбачає запровадження воєнного стану в регіонах, що межують з Росією та акваторією Чорного та Азовського морів – Чернігівській, Сумській, Харківський, Луганській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській, Одеській та Вінницькій областях. За підтримку воєнного стану проголосували 276 депутатів, проти – 30.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter