Freedom House закликає звільнити і визнати біженцем узбецького журналіста, якого Україна утримує в СІЗО

Дата: 13 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Freedom House закликає уряд України негайно звільнити узбецького журналіста Нарзулло Охунжонова з-під варти та терміново розглянути його запит на отримання притулку.

Про це йдеться у відкритій заяві, опублікованіq на сайті організації.  

У заяві наголошується на невідкладності згаданих дій у  зв’язку з погіршенням стану здоров’я Нарзулло Охунжонова, заарештованого 20 вересня.

“Звинувачення, вказані в ордері Інтерполу на арешт, які йому висуває уряд Узбекистану, є очевидно політично вмотивованими та слугують ще одним доказом того, як авторитарні режими використовують у своїх цілях систему Інтерполу з метою переслідування політичних опонентів, журналістів, правозахисників та інших. Україна зміцнить свою позицію на шляху розвитку демократії, запропонувавши притулок та захист для переслідуваних”, – йдеться в заяві організації.

Нагадаємо, Солом’янський районний суд Києва 25 вересня заарештував на 40 діб журналіста з Узбекистану Нарзулло Охунжонова, який попросив притулку в Україні через загрозу політичних переслідувань на батьківщині.

Журналіст прибув до України 20 жовтня з дружиною та п’ятьма дітьми.

Українська влада затримала Охунжонова за міжнародним ордером на арешт 20 вересня, коли він з сім’єю прибув до України з Туреччини. Узбекистан подав міжнародний ордер на Охунжонова за звинуваченням у шахрайстві.

До рішення суду  Охунжонов перебував в ізоляторі тимчасового утримання в Києві. Зараз його перевели у СІЗО Києва і Київської області.

За інформацією Комітету із захисту журналістів, Охунжонов у своїх матеріалах критикував “авторитарну владу Узбекистану”, його статті публікуються в різних інтернет-виданнях, включаючи BBC.

Перед тим, як втекти до Туреччини в 2013 році, Охунжонов очолював відділ політики та освіти на радіостанції державної Узбецької телерадіокампанії. Через погіршення ситуації в сфері свободи преси під час невдалої спроби перевороту у 2016 році Охунджонов вирішив покинути Туреччину.

Призначений на 9 жовтня розгляд скарги на тримання під вартою Нарзулло Охунжонова в Апеляційному суді Києва не відбувся. Засідання перенесено на 19 жовтня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter