Фігурантів алуштинської справи “Хізб ут-Тахрір” незаконно етапували з Криму до Росії

Дата: 02 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Фігурантів алуштинської справи “Хізб ут-Тахрір” етапували з Криму до СІЗО-1 російського Ростова-на-Дону.

Ленур Халілов

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” розповів генконсул України Тарас Малишевський.

За його словами, він напередодні відвідав Ельдара КантимироваРуслана МесутоваРуслана Нагаєва і Ленура Халілова в слідчому ізоляторі.

“Усі хлопці перебувають у нормальному настрої, передають теплі вітання своїм сім’ям і щиру подяку всім, хто їх підтримує, хвилюється. Усі пройшли непростий шлях етапування до Ростова-на-Дону транзитом через Краснодар і потім потягом до Новоросійська”, – розповів Тарас Малишевський.

За його словами, епідеміологічна ситуація в ростовському СІЗО стабільна, підтверджених фактів інфікування коронавірусом немає. Усіх фігурантів алуштинської справи “Хізб ут-Тахрір” тимчасово розмістили в спецблоці, в одиночних камерах.

“Харчування стерпне. Однозначно зазначають, що умови відрізняються від суворих сімферопольських з їхніми переповненими камерами й складними в субординації співробітниками. Цього тижня перешлемо на рахунки кожного фігуранта “алуштинської групи” матеріальну допомогу, мій колега, консул, був 25 травня і буде в суді 5 червня, на наступному засіданні. Намагаємося моніторити процес і допомагати хлопцям, наскільки можемо”, – додав Тарас Малишевський.

Напередодні повідомлялося, що фігурантів алуштинської справи “Хізб ут-Тахрір” залишили під вартою до жовтня 2020 року.

Нагадаємо, російські силовики після обшуків помешкань кримських татар у червні 2019 року оголосили про затримання громадян України. ФСБ Росії заявила, що слідчі заходи проходять у межах кримінальної справи за ст. 205.5 (“Організація або участь у діяльності терористичної організації”) і стосуються релігійного об’єднання “Хізб ут-Тахрір”.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, які забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter